Ausztria 600 migránst helyezett el a “senki földjén”

Hirdetés

Fotó: Andreas Schaad/Copyright 2022 The AP

Ausztria 600, Horvátországból és Magyarországról érkezett illegális határsértőt helyezett el a “senki földjén”, az osztrák-szlovén határ közelében lévő Spielfeld település mellett felállított sátorokban – írta a Vecernji List című horvát napilap kedden.

Barbara Novak szlovén emberjogi aktivista a lapnak nyilatkozva elmondta, hogy a sátortáborban közel-keleti, afgán és afrikai migránsok vannak, akiknek Ausztria elutasította a nemzetközi védelemért folyamadó kérelmét.

Hirdetés

A migránsok elmondták, hogy az osztrák hatóságok nyomkövető karkötőket tettek rájuk, és csak meghatározott útvonalakon közlekedhetnek – állítja Novak, hozzátéve, hogy sokan közülük betegek, alig kapnak enni, és a sátrakat sem fűtik.

Mint mondta, hivatalosan is megkeresték a szlovén és osztrák hatóságokat az üggyel kapcsolatban, de nem kaptak választ.

Petra Leschanz osztrák emberjogi aktivista szerint “irányítási válságról” van szó. “Az osztrák kormány és Gerhard Karner belügyminiszter nem tudja, hol helyezze el a sok illegális bevándorlót” – fogalmazott.

Hirdetés

Karl Nehammer osztrák kancellár novemberben Zágrábban azt mondta, hogy Ausztriában idén százezer illegális bevándorló kért menedékjogot, akik közül 75 ezret egyetlen uniós országban sem regisztráltak. Már akkor jelezte, hogy a megnövekedett migrációs nyomás miatt Bécs nem fogja támogatni Románia és Bulgária schengeni tagságát.

A lap arra is emlékeztetett, hogy Horvátországba idén 36 ezer migráns érkezett, 145 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában.

Davor Bozinovic horvát belügyminiszter korábban az mondta: Horvátország nem célország a migránsok számára, ezért nem kérnek ott menekültstátuszt. Számukra olyan határozatot adnak ki, mely szerint hét napon belül el kell hagyniuk az Európai Gazdasági Térséget.

A migránsok főként Szerbián és Montenegrón keresztül érkeznek Boszniába, onnan Horvátország, majd Szlovénia felé folytatják útjukat, ahonnan Nyugat-Európába szeretnének eljutni.

MTI
Borítókép: illusztráció

Hirdetés

Hozzászólások: