Átnevezi és elköltözteti az SZFE intézeteit az új vezetés

Hirdetés

A budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem új vezetése, amelyet a tanév kezdete óta tiltakozó hallgatók és tanárok illegitimnek tekintenek, pénteken bejelentette, hogy az egyetem „történetének legjelentősebb fejlesztési programja vette kezdetét, amelynek első lépéseként februártól új intézetnevekkel és megújult, modern oktatási helyszínekkel várják a hallgatókat és oktatókat.” Közben kiszivárgott az új oktatók névsora, és felmondott a Hallgatói Önkormányzat elnöke.

Hirdetés

Az SZFE MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az egyetem filmintézete a jövőben Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet néven működik tovább. A névadással tisztelegnek az Oscar- és Emmy-díjas, nemzetközi hírű operatőr előtt, aki 1955-ben végzett az egyetem jogelőd intézményében. A mozgókép kifejezés használata igazodik a nemzetközi trendekhez és elvárásokhoz – írják.

A mozgóképművészeti képzés a Szentkirályi utcai, mintegy 2254 négyzetméter alapterületű épületből az egykori Duna Televízió volt budai székházának egyik épületébe költözik, ahol az eddiginél majdnem kétszer nagyobb, 4715 négyzetméteres oktatási helyszín várja a hallgatókat és az oktatókat. Az épületrész felújítása érinti a gépészeti, építészeti, elektromos és IT-rendszereket is. A tágas stúdiókat modern, magas színvonalú mozgóképtechnológiai eszközökkel szerelik fel.

Hirdetés

Az egyetem Szentkirályi utcai és Rákóczi úti épületeiben a színművészeti képzés kap helyet Sinkovits Imre Színházművészeti Intézet néven. „A névválasztással fejet hajtunk a Kossuth-díjas színészóriás, a Nemzet Színésze előtt” – közölték, hozzátéve, hogy Sinkovits Imre 1947-től volt az egyetem (akkori nevén Színház- és Filmművészeti Főiskola) hallgatója.

Az intézmény harmadik, a hallgatók elméleti oktatásáért felelős intézete a Németh Antal Drámaelméleti Intézet nevet kapja. Németh Antal a magyar színháztörténet egyik legjelentősebb alakja, rendezője, aki 1935 és 1944 között a Nemzeti Színház igazgatója is volt – tartalmazza a közlemény.

A közlemény egybecseng azzal a korábbi értesüléssel, hogy az új vezetés megválik a Vas utcai épülettől és bezárja az Ódry-színpadot. A felújításokról, infrastrukturális fejlesztésekről beszámolva azt írják, hogy a Vas utcai kollégiumhoz képest lényegesen színvonalasabb, felújított, önálló kollégiumi épület várja a hallgatókat, és hogy az Uránia Filmszínház a színházi és a mozgóképes képzést egyaránt kiszolgálja majd.

A hvg.hu hétvégén tette közzé a birtokába került, huszonhat névből álló listát, amely tudomásuk szerint a Színház- és Filmművészeti Egyetem állományába került, főállású oktatók névsora. Az új nevek között szerepel többek között Kiss-B. Atilla, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja, a Budapesti Operettszínház főigazgatója, akit több munkatársa szexuális zaklatás és verbális bántalmazás eltussolásával vádolt meg, Kiss Domonkos Márk, a Vidnyányszky Attila által elindított Déryné Művészeti Nonprofit Kft. ügyvezetője, Medveczky Balázs, a Duna Médiaszolgáltató televízióért felelős igazgatója, és Velkovics Vilmos, a Hír TV műsorvezetője. Utóbbi egyébként Facebook-oldalán elismerte, hogy az SZFE oktatója lesz.

Hétfőn Csernai Mihály, a Hallgatói Önkormányzat (HÖK) elnöke bejelentette, hogy lemond tisztségéről, mert „egyáltalán nem látja annak a válságnak a végét, aminek folyamata közben épp lemondani készül”. „Úgy érzem, ezen a ponton munkám elért egy határt. Nemcsak arra gondolok, hogy én magam elfáradtam, hanem arra is, hogy úgy érzem, elértem reális cselekvési határaimra, és minden elvemmel ellentétes fenntartani a jelenlegi állapotot” – írta Facebook-oldalára a leköszönő HÖK-elnök, akinek a helyét Podlovics Laura korábbi alelnök, IV. éves színművész – báb specializáció szakos hallgató veszi át.

Hirdetés

(A budapesti SZFE szeptember 1-től államiból alapítványi fenntartásúvá vált. Az egyetem vezetői és szenátusa augusztus végén lemondott, mivel az eleve indokolatlanul rövid idő alatt megvalósított modellváltás során nem vették figyelembe a javaslatait, és megfosztották korábbi jogköreitől. Mivel szerintük sérült az egyetemi autonómia, a hallgatók szeptember elsejétől egyetemfoglalással tiltakoznak, a tanárok többsége október 1-től sztrájkba lépett, és kialakult a #freeSZFE mozgalom, amellyel a magyar és a nemzetközi kulturális és tudományos élet számos intézménye és szereplője fejezte ki a szolidaritását, október 23-án több mint tízezren vonultak fel a magyar fővárosban az egyetemi autonómiáért és a szellemi szabadságért. Az egyetem fenntartójává vált Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumának elnöke, Vidnyásznky Attila szerint az oktatás egyoldalúságának megszüntetése és színvonalának növelése a modellváltás célja, az egyetem alapítói jogait 2022. január 1-ig birtokló Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetőjének álláspontja pedig az, hogy az egyetemnek változnia kell, és nem kíván beleszólni az ott zajló vitába. Miközben sorra mondtak fel az egyetem legendás oktatói, Szarka Gábor kinevezett kancellár felfüggesztette az őszi félévet, budapesti Fővárosi Törvényszék azonban jogvédelmet rendelt el a diákok számára.)


Hirdetés

Hozzászólások: