Átadták a Duna legmagasabb hídját

Hirdetés

Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Csütörtökön délelőtt Révkomáromban átadták a Duna felett a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) és a Slovenská Správa Ciest (SSC) beruházásában megépített Monostori hidat. Az új komáromi híd kivitelezését a Hídépítő Zrt., valamint a Mészáros és Mészáros Kft. alkotta H-M DUNAHÍD Konzorcium végzete el, kiemelt alvállalkozóként a Hódút Kft. közreműködésével.

A 2017 őszén elrajtolt projektben Magyarország és Szlovákia között egy 600 méteres, egy pilonos, ferdekábeles átkelő épült a komáromi vasúti hídtól 170 méterre nyugatra.

Hirdetés

Az egyik legfontosabb tulajdonsága: nehézgépjárművek is használhatják
A Monostori híd a Duna legmagasabb hídjaként jött létre. A hétezer tonnás acélszerkezetű híd kétsávos, nehéz járművek és munkagépek is használhatják.

Az új közúti, kerékpáros és gyalogos Duna-híd jelentősége, hogy mintegy 100 kilométerrel rövidíti a szlovák-magyar teherforgalom útját.

Eddig ugyanis a szlovák 64-as főút felől, Érsekújvár térségéből érkező teherautók csak Győr vagy Esztergom felé kerülve tudtak átkelni a Dunán.

Az átkelő másik hozadéka, hogy tehermentesíti a meglévő komáromi hidat, ami a két település belvárosait köti össze, és 20 tonnás súlykorlátozással működik.

A nettó 91,2 millió eurós projekt teljes költségének közel 85 százalékát a CEF (Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz) támogatási alap finanszírozza.

Fotók: Dernovics Tamás és Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

A Duna összeköt, nem pedig elválaszt
Az eseményen Orbán Viktor miniszterelnök is ott volt Igor Matovic szlovák miniszterelnök társaságában. A magyar kormányfő úgy fogalmazott, a mostani átadás is bizonyítja, hogy a Duna nem elválasztja, hanem összeköti a magyar és a szlovák nemzetet. “A történelem arra tanított, hogy egymással szemben nem, csak egymással szövetségben lehetünk sikeresek” – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Az ünnepélyes átadón Boris Kollár, a szlovák parlament elnöke, illetve Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Palkovics László innovációs miniszter és Andrej Dolezal szlovák közlekedésügyi miniszter is részt vett.

Hirdetés

Magyar-szlovák szakszótár is született a híd építése közben
Az eseményen kiosztott szórólapból az is kiderült, hogy a komáromi híd projektjében egy kétnyelvű szakszótár is létre jött a két ország mérnökeinek együttműködésével. A közös magyar–szlovák/szlovák–magyar hídépítési szakmai szógyűjteményt a Magyar Út- és Vasútügyi Társaság (MAÚT) és a hasonló tevékenységet végző szlovák útügyi társaság (SCS) kezdeményezte.

A magyar-szlovák hídfejlesztési projektekben a jövőben is használható szótár a hídon együtt dolgozó mérnökök munkájával jött létre, online is elérhető a MAÚT honlapján, ezen a felületen.

A szakszótárról kiadott sajtóanyagból kiderült, hogy a kiadvány a híd építése során, az „élet kezdeményezésére” jött létre, és a kivitelezés alatt folyamatosan fejlődött, bővült, csiszolódott. „Örömteli dolog erről beszámolni, mert remekül demonstrálja a szakembereink közötti kitűnő, a szakmai kérdéseken túli területekre is kiterjedő együttműködést, amelynek ápolására, fejlesztésére a MAÚT és az SCS között immár több mint 10 éve törekszünk” – derül ki a két szervezet szórólapjából. A szótár megalkotói a jövőben a gyűjtemény folyamatos fejlesztését tervezik.

Forrás: magyarepitok.hu


Hirdetés

Hozzászólások: