Áprilistól durva drágulás jön: akár 80 ezerbe is kerülhet a második autó parkolási matricája

Hirdetés

Amint megszűnik az ingyenes parkolás – vagyis várhatóan áprilistól – a lakásonkénti második parkolási matrica díjköteles lesz.

A 2021. évi lakossági várakozási hozzájárulás (parkolási matrica) esetében lakosonként egy, és lakásonként maximum két személygépkocsira váltható ki az engedély. A lakásonkénti 2. személygépkocsira kiváltható engedély fizetőssé válik.

Hirdetés

A Fővárosi Önkormányzat parkolási rendeletében foglaltakhoz képest a XIII. kerületi önkormányzat döntése értelmében a lakásonkénti második parkolási matrica a maximum összeghez viszonyítva 20 százalékos díjkedvezményű, annak összege BKV vonaljegyhez kötött parkolási óradíj 250-szeresének 80 százaléka – írja a közszolgáltató.

Hirdetés

A második engedély kiváltásának kiszámítása: állandó lakóhely szerinti parkolási óradíj * 250 (éves munkanapok száma) * 0,8 (20%-os XIII. kerületi kedvezmény). Az Index kiszámolta, ez konkrétan mit jelent majd a lakóknak: a 13. kerületben 4 parkolási zóna van. Az általános parkolási díjakat tekintve 175 forint, 265, 350 és a legdrágább 525 forint/óra. A legrágább parkolási zónában lakóknak maximum 80.640 forintba kerül majd a 2. autó éves matricája, míg a legolcsóbb körzetben lakóknak várhatóan 26.880 forint az éves díj, írja az Index.

Az önkormányzat azért hozta meg a döntést, mert tarthatatlan, hogy a kerületben levő közel 30 ezer parkolóhelyre ennél több engedélyt adnak ki. Újlipótvárosban például tavaly 10 ezer parkolási engedélyt adtak ki 6500 helyre.

Hirdetés

Hozzászólások: