Annyira siralmas a helyzet Németországban, hogy január 10-ig bezárnának

Hirdetés

Reichstag in Berlin

A november elején bevezetett korlátozásokkal sikerült megtörni a járvány dinamikáját, de több térségben továbbra is robbanásszerűen terjed az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) – idézte az MTI a minisztert.

Hirdetés

A legfontosabb mutatókat tekintve a lehető legrosszabb helyzet alakult ki; a napi új fertőződések száma csökkenés helyett csupán “oldalazni” kezdett, méghozzá túlságosan magas szinten, túlságosan magas a vírus miatt kórházi kezelésre szorulók száma is, a járvány halálos áldozatainak száma pedig “siralmasan” magas. Ráadásul a korlátozások gazdasági hatásainak ellensúlyozása csak novemberben 40 milliárd euróba kerül az államháztartásnak, a lakosság pedig egyre inkább “belefárad” a védekezésbe – mondta a miniszter.

Hirdetés

A karácsony és az év vége a leginkább alkalmas arra, hogy csökkentsék az emberek fertőzésveszéllyel járó találkozásainak számát, mert ez eleve egy “nyugalmas” időszak. Ezt a lehetőséget ki kell használni a járványhullám feltartóztatásra, ezért az egész országot, a gazdaságot és a társadalmat “leállító” korlátozásokat kell bevezetni – véli Jens Spahn egészségügyi miniszter.

Ismét rekordot döntött a napi új fertőződések száma

Ugyancsak újabb korlátozásokat sürgetett a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) vezetője, Lothar Wieler csütörtöki sajtótájékoztatóján. A sikeresen megfékezett első, tavaszi hullám idején hozzávetőleg 60 százalékkal csökkent a fertőzésveszéllyel járó személyes érintkezések, kapcsolatok száma, a második hullám feltartóztatására bevezetett intézkedések – november 2. – óta viszont csupán 40 százalékos a csökkenés. Ennek tulajdonítható, hogy a járványhelyzet továbbra is súlyos – mondta az RKI vezetője, rámutatva, hogy ismét rekordot döntött a napi új regisztrált fertőződések száma, a járvány halálos áldozatainak száma pedig átlépte a húszezret.

Hirdetés

Az intézethez az utóbbi 24 órában 23 679 fertőződésről érkezett bejelentés, ez 31 esettel több az előző rekordnál, a november 20-án feljegyzett 23 648-nál. Így már 1 242 203 ember szervezetében mutatták ki a vírust.

A SARS-CoV-2 okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben 440 halálesetet regisztráltak egy nap alatt, a járvány halálos áldozatainak száma így 20 372-re emelkedett.

A Covid-19 miatt intenzív ellátásra szorulók száma az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) csütörtöki összesítése szerint egy nap alatt 61-gyel, 4339-re emelkedett. Gépi lélegeztetésre 58 százalék – 2505 beteg – szorul. A DIVI kimutatása szerint országszerte 27 295 intenzív ellátási ágyat üzemeltetnek, ezek közül 4753 ágy szabad.

Január 10-ig teljes zárlatot javasolnak szakértők

Hirdetés

A szövetségi kormány és a nemzeti tudományos akadémia szerepét betöltő Leopoldina (Leopoldina – Nationale Akademie der Wissenschaften) javaslata szerint karácsonytól január 10-ig teljes körű zárlatot kell elrendelni, vagyis meg kell hosszabbítani az iskolai szünetet és be kell zárni a nem létfontosságú termékeket árusító boltokat. A szövetségi kormány vezetői várhatóan a napokban tárgyalnak erről a járványügyi védekezésért felelős tartományi vezetőkkel az úgynevezett miniszterelnöki konferencia (MPK) – a tartományi kormányfők egyeztető testülete – egy újabb rendkívüli ülésén – írta az MTI.

Forrás: Napi.hu / MTI


Hirdetés

Hozzászólások: