Annyi delfin pusztult el Tasmaniánál, hogy már azt sem tudják, mit kezdjenek a tetemekkel

Hirdetés

88 hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfint sikerült megmenteni a tasman partoknál – írja az MTI. A térségben hétfőn több száz állat esett csapdába a sekély vízben.

Nic Deka, a Tasmaniai Nemzeti Park és Természetvédelmi Szolgálat (TPWS) igazgatója szerint a kedd óta zajló mentőakcióban csütörtök délutánig 88 példányt sikerült kiszabadítani, és arra számítanak, hogy ez a szám tovább emelkedik a nap végére. A becslések alapján mintegy 470 delfin rekedt meg Strahan város közelében a tenger sekély vizében. A már biztosan elpusztult egyedek száma eléri a 380-at.

Hirdetés

Még mindig vannak olyan példányok, amelyeken segíteni lehet, ezért az akció folytatódik.

Egyúttal már azzal a kérdéssel is foglalkoznak, hogy mi legyen az elpusztult állatok tetemével.

A legvalószínűbb megoldás az lesz, hogy a maradványokat a tengerbe juttatják.

Még nem lehet tudni, mi vonzotta az állatokat a sekély vízbe, de a szakértők szerint a gömbölyűfejű delfinek között különösen erősek a társas kötődések. A faj a leggyakrabban partra vetődő állatok közé tartozik.

Ausztrália modern kori történetében még soha nem sodródott partra, illetve pusztult el ilyen sok tengeri emlős egyszerre. Tasmaniában a feljegyzések alapján 1935-ben 294 hosszúszárnyú gömbölyűfejű-delfin, Ausztrália nyugati részén pedig 1996-ban 320 rövid- és hosszúszárnyú gömbölyűfejű-delfin vetődött partra.

Kiemelt kép: Mell CHUN / AFP

Forrás: 24.hu

Hirdetés

Hozzászólások: