Aggasztó hírek érkeztek Csernobilból: újra megindult a maghasadás

Hirdetés

35 évvel a csernobili atomkatasztrófa után ismét nyugtalanító hírek érkeztek – számolt be a hvg.hu. A Science szerint ugyanis az ukrán kutatók nemrég szokatlanul magas neutronszintet mértek az épület egyik alagsori helyiségénél, ami arra utal, hogy ismét beindult a maghasadás.

Hirdetés

Neil Hyatt, a brit Sheffieldi Egyetem atomtudósa szerint ez olyan, mint egy parázs a kerti grillező közepén. Az 1986-os katasztrófakor a reaktor magjának nagy része megolvadt és elárasztotta az alagsort, ahol végül az urán lehűlt és megkeményedett.

A sugárzás szintje az elmúlt években aránylag stabil maradt, ám a megfigyelések szerint egy kiadós eső után jelentősen megugrik a neutronok száma. A sérült blokk fölé húzott betonszarkofág ellenére ugyanis az eső beszivárog a kényes területekre, és mivel a víz lelassítja a neutronokat, megnő az ütközés, ezzel pedig a maghasadás esélye is. A 2016-ban épített új szarkofág ezt volt hivatott megelőzni.

Hirdetés

Mindez eddig működött is, most azonban kiugróan magas neutronszintet mértek a 305/2-es alagsori teremből. A kutató szerint a jelenség aggasztó, és úgy vélik, szorosan figyelemmel kell kísérni, ugyanakkor nem tartják valószínűnek egy újabb katasztrófa bekövetkeztét.

A szakemberek már dolgoznak a probléma orvoslásán. Az egyik megoldás az lehet, hogy a megszilárdult anyagba lyukat fúrnak, melyekben bór rudakat helyeznek, hogy ezzel csökkentsék a szabadon mozgó neutronok számát.

Forrás: atv.hu


Hirdetés

Hozzászólások: