Addig nem lazítanak a korlátozásokon, míg be nem fut elegendő vakcina

Hirdetés

A covid-oltások küszöbön álló beadásáról is beszélt Orbán miniszterelnök vasárnap a Kossuth Rádióban. Ezek voltak a legfontosabb közlendői:

  • Eddig 35 ezer ember immunizálásra, vagyis kétszeri beoltására elegendő vakcina érkezett az országba.

  • A miniszterelnök nem elégedett a vakcinák beszerzésének tempójával, és bár majdnem brüsszelezett egyet amiatt, hogy egyes gyártók vakcináját előbb adhatták be unión kívüli országokban, végül elismerte, hogy “nem róhatjuk fel Brüsszelnek azt, hogy a gyártók nem tudják pontosan megmondani a szállítási időpontokat és mennyiségeket.”

  • Orbán szerint van terv arra az esetre, ha hirtelen mégis nagy mennyiségű vakcina érkezne. Ebben az esetben az egészségügyi intézményeken felül a választási helyiségekben oltanának. Arra nem tért ki, hogy mi lenne az óvodákban és iskolákban található szavazóhelyiségekkel.

  • A korlátozások esetleges feloldásáról ezt mondta: „Ha a vakcina előtt kezdesz lazítani, a vakcina meg nem érkezik meg, akkor egy fertőzéshullámot indítasz el, és szabadítasz rá az országra”

  • A miniszterelnök szerint a második hullámot kivédtük, a feladat most az, hogy ne legyen harmadik.

  • Hirdetés
  • Orbán Viktor a német Biontech és az amerikai Pfizer közös RNS-vakcinájáról ezt mondta: „Kis túlzással, de nyugodtan mondhatjuk, hogy ez egy magyar vakcina: amerikai pénz és magyar ész van benne.” Ezt arra alapozta, hogy december 31-én beszélt a vakcina alapjait kidolgozó Karikó Katalinnal és megértette, hogy az oltást fejlesztő cégnél a kutatások irányításában mennyi magyar dolgozott.

  • Orbán szerint a magyar egészségügy jobban helytállt, mint sok, nálunk magasabbra sorolt ország egészségügyi rendszere. A miniszterelnök szerint ez azért igaz, mert nálunk, állítása szerint az orvosoknak nem kellett arról dönteniük, melyik beteg maradjon életben, nem haltak meg emberek azért, mert nem volt ellátás a kórházban és nem kellett folyosókon fektetni betegeket.

  • A miniszterelnök az interjú további részében beindította a 2022-es választási kampányt, amikor arról kezdett beszélni, hogy bár már az elmúlt tíz év is az elmúlt 100 év legsikeresebbje volt gazdaságilag, a következő még ennél is jobb lesz.  „Olyan dimenzióváltás előtt van a magyar gazdasági rendszer, amit ma még kevesen értenek” – váltott dimenziót a Fidesz elnöke, aki szerint “nagyon nagy” programokat találtak ki és tíz év múlva elif lehet majd ráismerni a magyar gazdaságra. Orbán digitalizált, saját hulladékát feldolgozni képes – Orbán szavával: “körforgásos” – gazdaságot vízionált 2030-ra, amiben a foglalkoztatás teljes, a növekedés pedig nagyobb, mint az Unió nyugati felében.

Forrás: 444.hu


Hirdetés

Hozzászólások: