A zsúfoltság elkerülése miatt függesztették fel az idősek vásárlási idősávját

Hirdetés

A zsúfoltság elkerülését és a megfelelő távolságtartást segíti az idősek vásárlási idősávjának felfüggesztése – mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NKK) járványügyi főosztályvezetője szombaton a közmédiának.

Hirdetés

Galgóczi Ágnes közölte, a szombattól érvényes intézkedés azt jelenti, hogy a gyógyszertárakban, élelmiszerboltokban és drogériákban a nyitva tartási idő alatt bármikor bárki vásárolhat.
Felhívta a figyelmet azonban arra, hogy a járványügyi szabályokat továbbra is be kell tartani.
Az idősáv felfüggesztésével együtt arra kérte az időseket, hogy lehetőség szerint akkor menjenek boltba, amikor kisebb a zsúfoltság, vagy vásárlásaikhoz kérjenek segítséget családjuktól.
A szakember emlékeztetett, hogy péntektől a posta megkezdte a nyugdíjasok számára annak az adatlapnak a kiszállítását, amellyel jelezhetik a koronavírus elleni védőoltásra vonatkozó igényüket.
Ezen kívül az interneten bárki regisztrálhat a vakcinainfo.gov.hu oldalon – tette hozzá Galgóczi Ágnes.
Magyarország felkészült az oltóanyagok szállítására, fogadására, és kijelölték az oltópontokat. Az oltási terv elkészült, először azok kapják meg a vakcinát, akik a járványügyi védekezésben részt vesznek – jegyezte meg.

Hirdetés

Galgóczi Ágnes hozzátette: Magyarország folyamatosan figyelemmel kíséri a vakcinafejlesztéseket, -kutatásokat.
Több olyan vakcina is van, amelynek dokumentációját az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA) benyújtották törzskönyvezésre – tette hozzá.
Hozzátette: tudomása szerint a Pfizer/BioNTech gyógyszercég által kifejlesztett vakcina áll legközelebb az európai engedélyeztetéshez, már beadták az EMA-hoz a szükséges dokumentációt, így várhatóan december végén az oltóanyag megkaphatja a törzskönyvet.

MTI


Hirdetés

Hozzászólások: