A világon elsőként végeztek kettős váll- és karátültetést Franciaországban

Hirdetés

A 15 órán át tartó operáció során egy izlandi férfinak adtak új végtagokat a francia orvosok. Soha korábban nem történt ilyen.

Hirdetés

A világon elsőként kettős váll- és karátültetést hajtottak végre Franciaországban, a Lyoni Egyetemi Kórházban (HCL). Az operációra szerdán került sor, de csak most jelentek meg róla hírek.

A Lyonban és környékén 13 egészségügyi intézményt tömörítő Hospices Civils de Lyon (HCL) közleménye szerint az új végtagokat egy 48 éves izlandi férfi kapta, aki 26 évesen balesetben – nagyfeszültségű távvezetékre esve – veszítette el karjait. A páciens stabil állapotban volt péntek reggel – áll a közleményben.

Hirdetés

A HCL Édouard Herriot nevét viselő kórházában végzett végtagátültetés 15 órán át tartott számos magán- és állami orvos- és ápolócsoport részvételével. A lyoni kórházközpontban úgy tudják, hogy ez volt a maga nemében az első transzplantáció a világon, a korábbi hasonló műtétek nem foglalták magukba a vállátültetést. Ugyanebben a kórházcsoportban végezték 1998-ban a világ első kézátültetését, majd 2000 januárjában az első kettős, sőt az alkart is magába foglaló kézátültetését. A világ első kettős karátültetését 2008 júliusában hajtották végre Németországban egy munkabalesetben megsérült földművesen.

A HCL azt ígérte, hogy rövid időn belül további részleteket tesz közzé az újszerű transzplantációról.

MTI


Hirdetés

Hozzászólások: