A világban lassabban, de még nő a fertőzések száma, megnyitnának határokat – ÖSSZEFOGLALÓ

Hirdetés

Világszerte 4 308 055-en fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 294 155, a gyógyultaké pedig 1 518 424 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint szerda este.

A legtöbb halálos áldozata a SARS-CoV-2-vírus okozta Covid-19 nevű betegségnek az Egyesült Államokban van, ahol 1 375 949 az igazolt fertőzöttek, 82 806 a halálos áldozatok és 230 287 a gyógyultak száma.
Oroszországban felgyorsult a járvány terjedése, 242 271 volt a fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 2212, a gyógyultaké pedig 48 003.

Hirdetés

A közép-kínai Vuhan teljes lakosságát tesztelnék az új koronavírusra a helyi hatóságok az elkövetkező tíz napban, miután a hétvégén néhány újabb, a vírusfertőzésből eredő megbetegedést jelentettek a járvány eredeti gócpontjának számító városból.
Spanyolországban az este közzétett adat szerint 184-en hunytak el az új koronavírus következtében az elmúlt 24 órában, a halálozások száma immár ötödik napja kétszáz alatt maradt. Az országban 439 új fertőzöttet azonosítottak kedd óta. Eddig 123 896 fertőzött szorult kórházi ellátásra, s 11 436-an kaptak intenzív terápiát. Az elmúlt 24 órában 412-en kerültek kórházba, 65-en intenzív osztályra.
Szerdán több ország fokozatosan határai megnyitására készül. Így tesz Horvátország, amely vasárnaptól fokozatosan újranyitotta határait: beléphetnek azok a külföldi állampolgárok, aki üzleti vagy más gazdasági érdekeltség, valamint halaszthatatlan személyes okok miatt utaznak az országba. Szlovénia viszont még bizonytalan a határnyitást illetően. Jelko Kacin szlovén kormányszóvivő azt mondta: bár Horvátországban és Szlovéniában hasonló a járványügyi helyzet, fennáll annak a veszélye, hogy Horvátországban újra elterjedhet a vírus az olasz turisták miatt, aki komphajókkal, valamint vitorlásokkal és jachtokkal érkezhetnek az Adriára.

Hirdetés

Ausztria Svájccal, Liechtensteinnel, valamint a vele keleten szomszédos országokkal lát esélyt arra, hogy a közeljövőben megszüntessék a határellenőrzéseket – jelentette ki Sebastian Kurz kancellár. “Megállapodtunk Németországgal, hogy június 15-étől megnyitjuk az Ausztria és Németország közötti határszakaszt” – erősítette meg Kurz. Szintén intenzív tárgyalásokat folytatnak a szomszédos keleti országokkal – tette hozzá. Nem lát esélyt ugyanakkor a kancellár arra, hogy Olaszország irányában is megszűnjenek az ellenőrzések.
Lazítják a bevezetett határigazgatási szigorításokat Németországban is. Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter szerdai rendkívüli tájékoztatóján elmondta, hogy a határforgalom állandó ellenőrzését fokozatosan, június 15-ig számolják fel, de csak akkor, ha a járványhelyzet megengedi.
Június 8-ig vagy június 15-ig a csehek számára újra megnyílhatna a szlovák és az osztrák államhatár – jelentette ki Andrej Babis cseh miniszterelnök. Arról, hogy mikor nyílhatna meg a csehek számára a német és a lengyel határ is, Prága egyelőre nem tárgyal – tette hozzá.
A szerb kormány döntése értelmében ezentúl a szerb állampolgárok csak akkor léphetnek be 14 napos karantén-kötelezettség nélkül az országba, ha 72 óránál kevesebbet töltöttek külföldön, vagy ha rendelkeznek 72 óránál nem régebbi, negatív koronavírus-teszttel. A külföldi állampolgároknak mindenképpen szükséges a 72 óránál nem régebbi, negatív teszt, valamint az illetékes kormánybizottság jóváhagyása.
Tovább lazít a lengyel kormány a koronavírus-járvány miatt hozott intézkedéseken, szerdai bejelentés szerint május 18-tól megnyílnak az éttermek, a fodrászatok az egészségügyi szabályok betartása mellett. Meghosszabbítják viszont június 12-ig az egészségügyi határellenőrzést.

Hirdetés

Van, ahol nem akarnak jelentősen enyhíteni a korlátozásokon. Azok feloldásának és a normális élethez való visszatérésnek fő feltétele a SARS-CoV-2 koronavírus elleni vakcina kidolgozása – jelentette ki Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter a parlament alsóházának szerdai plenáris ülésén. Szerinte a koronavírus elleni vakcinációhoz felhasználható első készítmények július utolsó harmadában jelenhetnek meg az országban.
Ukrajnában is óvatosak. A kormány addig fenntartja a karanténkorlátozásokat az országban, amíg nem találnak gyógyszert a Covid-19 betegségre – közölte Denisz Smihal miniszterelnök szerdán a parlament újabb rendkívüli ülésén.
Bár Romániában is enyhítenek valamelyest a korlátozásokon, Klaus Iohannis államfő keddi nyilatkozata szerint a rendkívüli állapot után csak részlegesen oldanák fel a kijárási korlátozásokat Romániában. A település elhagyását továbbra is csak indokolt esetekben, az utazás halaszthatatlan voltát indokló előre megírt nyilatkozatokkal engedélyezik.

MTI 2020. május 13.


Hirdetés

Hozzászólások: