A vakcináknak teljesen ellenálló mutáció van kialakulóban, nem jók az előrejelzések, egyesek szerint újabb oltások várhatóak

Hirdetés

Nem lehet elkerülni, hogy minden jelenlegi vakcinának ellenálló koronavírus változat jelenjen meg – állítja egy neves amerikai virológus.

Az amerikai járványügyi központ, a CDC adatai szerint december közepén egy hét alatt az összes bejelentett COVID-19-es esetet tekintve az omikronos fertőzések aránya 12,6 százalékról 73,2 százalékra emelkedett. “Ez mutatja, hogy ez a variáns mennyire fertőző” – mondta Mark Dybul, a Georgetown Egyetem immunológus professzora, az Enochian BioSciences vezérigazgatója a Fortune magazinnak.

Hirdetés

És ez az arány Dybul szerint még nem mutatja meg, hogy valójában milyen gyors ütembenterjed a járvány. “Lefogadom, hogy New York City lakosságának 60-70 százalékáról kiderülne, hogy fertőzött, ha valóban tesztelnénk azokat, akik tünetmentesek. Az új (omikronos) fertőzések száma néhány naponta megduplázódik” – közölte.

Fáziseltolódás a fertőzések és a halálozás növekedése között

Az immunológus arról is beszélt, hogy a halálozási arány egyelőre alig emelkedik. De ez változhat, ahogy egyre több esetet jelentenek. A fertőzési arányok megugrása és a halálozási arányok növekedése között ugyanis jellemzően késedelem van.

Hirdetés

Az omikrontól is súlyosan meg fognak betegedni az emberek, akárcsak a delta variánstól. “Voltak, akik nem kerültek kórházba, de két hónapig nem tudtak kigyógyulni a fáradtságból. Az omikron esetében is erre lehet számítani, csak kisebb a valószínűsége, hogy a fertőzöttek kórházba kerülnek vagy meghalnak, főleg, ha átesnek az emlékeztető oltáson” – állapította meg.

A professzor szerint alapvetően jó közegészségügyi intézkedésekre van szükség, ami nem azt jelenti, hogy mindent le kell zárni. Mint mondta, arra kell összpontosítani, hogy mindenki megkapja a védőoltást és az emlékeztető oltást is.

Továbbá mindenkinek maszkotkell viselnie a nyilvános helyeken és beltéren, lehetőleg KN95-ös, FFP2-es vagy N95-ös szabványnak megfelelőt. Ha kint vagyunk az utcán és nagy a tömeg, akkor is viselni kell a maszkot. Ez segíthet abban, hogy az emberek megszokják: minél többször viseljék a védőeszközt. Emellett, mint mondta, rendszeres tesztelésekre is szükség volna.

Hirdetés

Biztosan lesz vakcinarezisztens változat

Úgy tűnik, hogy az omikron már egy részben vakcinarezisztens változat. A védőoltások azonban még mindig segíthetnek megelőzni a súlyos állapot kialakulását – hangsúlyozta a professzor. Arra számít, hogy 2022 márciusa és májusa között megjelenik egy teljesen rezisztens koronavírus-változat, amely ellen a jelenlegi vakcinák már nem lesznek hatékonyak. “Folyamatosan jelennek majd meg az új változatok, amelyek egyre ellenállóbbak lesznek a jelenlegi vakcinákkal szemben. A kérdés az, hogy ez mikor fog megtörténni” – jósolta.

A SARS-CoV-2 vírusnak köszönhetően megtanultuk, hogy az ilyen típusú kórokozók legnagyobb trükkje a mutáció. Átalakulnak, hogy tovább fertőzhessenek. Az omikron variáns ebben minden elődjét kenterbe veri, emiatt hatalmas fenyegetést jelent. De ennél sokkal többet tudunk róla.

Ha ez bekövetkezik, akkor a vakcinagyártóknak az oltóanyagok újabb generációját kell majd előállítaniuk: körülbelül 100 napot vesz igénybe, mire a gyártást beindítják. Egy teljesen oltóanyag-rezisztens variáns esetén a maszkviselés, a távolságtartás és az általános higiéniai szokások betartása még fontosabbá válik, és a szájon át szedhető gyógyszerek is hasznosak lehetnek.

Forrás


Hirdetés

Hozzászólások: