A új vírusváltozat nagyobb arányban fertőzi meg a 40 év alattiakat, 50-70 százalékkal nagyobb a fertőző képessége

Hirdetés

Már itthon is megjelent a koronavírus Angliában kimutatott mutáció. Ezt az országos tisztifőorvos jelentette be az Operatív törzs tájékoztatóján. Müller Cecília azt is elmondta: a mutáció rendkívül gyors terjedésre képes: a megbetegítő képessége 50-70 százalékkal nagyobb, mint az új koronavírusnak, amelyet a kezdet-kezdetén azonosítottunk.

A új vírusváltozatról azt is tudják a kutatók, hogy nagyobb arányban fertőzi meg a 40 év alattiakat. A Pécsi Tudományegyetem virológusa ezt azzal egészítette ki, hogy a mutáció ellen is van fegyver. Vagyis az eddig engedélyezett oltóanyagokat nem kell kidobni a kukába.

Hirdetés

Kemenesi Gábor híradónknak azt mondta, bár valamivel csökkenni fog (95 százalék helyett, 60-70 százalékra) a vakcina hatékonysága, de ettől függetlenül használható a szer. Hozzátette: a tudósoknak igenis monitorozniuk kell ezeket a változatokat, de a hétköznapi emberek számára, nem változtatnak azon, hogyan kell viselkedniük, és mit kell tenniük a jelenlegi helyzetben.

A vírus magyarországi megjelenése óta összesen 2 879 364 tesztet végeztek idehaza a hivatalos tájékoztató oldal szerint. A megtalált pozitív esetek aránya 10 százalék körül van, az elmúlt pár hét átlagában. A WHO ajánlás azonban nem változott: 5 százalék körül kellene lennie a felderített pozitív esetek számának.

Címlapfotó: illusztráció


Hirdetés

Hozzászólások: