A Tesco, a Spar és a Lidl fizeti majd a legtöbb különadót az élelmiszerláncok közül. A következőképp alakulnak a sávok éves nettó árbevétel alapján:

Hirdetés

A kormány ugyanannyira sarcolja meg a kiskereskedelmi cégeket, mint 2010-ben tette, csak az indoklás más: most a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetre tekintettel vet ki különadót. Az adó sávos, a kiskereskedelmi üzletek félmilliárdos árbevételig megússzák a sarcot, felette pedig egyre emelkedő adóval kell számolniuk- írja a 24.hu

Hirdetés

A következőképp alakulnak a sávok éves nettó árbevétel alapján:

  • 500 millió forint alatt: nincs és bevallást sem kell ehhez kitölteniük;

  • 500 millió – 30 milliárd forint: 0,1 százalék;

  • 30 – 100 milliárd forint: 0,4 százalék;

  • 100 milliárd forint fölött: 2,5 százalék.

A rendelkezésre álló legfrissebb, 2018-as nettó árbevételi adatok alapján annyi biztos, hogy minden nagy élelmiszerkereskedő multilánc a legmagasabb kulccsal fog adózni. A legtöbbet, a 600 milliárd forint feletti forgalmú Tesco, valamint az 500 milliárd forint körül teljesítő Spar, illetve Lidl fizetheti, de 100 milliárd forint feletti forgalma miatt az Auchan, a Penny és az Aldi is számíthat a 2,5 százalékos adókulcsra.

Viszont a társult rendszerben működő magyar láncok (Coop, CBA, Reál) zöme, ahogy az előző évtized elején, most is megúszhatja a különadó-fizetést. Hiszen a Tescónak nem sikerült a korábbi különadóval kapcsolatban az uniós eljárásban elérnie, hogy az egységes cégjelzés alatt, franchise rendszerben – boltonként jellemzően külön gazdasági társaságként – működő vállalkozásoknál egybe kelljen számítani a nettó árbevételt az adófizetés megállapításához, csak a kapcsolt vállalkozásoknál kell ezt a szabályt alkalmazni.

Hirdetés

Az, hogy végül mennyi lesz majd a fizetendő adó, nagyban függ attól, mennyi ideig tart a veszélyhelyzet. Annyi biztos, hogy a rendelet május 1-jén lép hatályba, onnantól ketyeg az óra, először tehát májusra kell megfizetni a különadó-előleget, mégpedig a legutolsó lezárt évi mérleg árbevételi adatai alapján. Az eddigi információk alapján ugyan valószerűtlen, de ha csak május végéig tartana a veszélyhelyzet, akkor a hat multiláncnak csaknem 4 milliárd forinttal kellene hozzájárulnia a költségekhez, míg ha még októberben is tartana, akkor 23 milliárd forint körül lenne összesen a fizetendőjük.

Borítókép: Vásárlók a nagykanizsai Tesco áruházban Fotó: Varga György / MTI
Forrás: 24.hu

Hirdetés

Hozzászólások: