A tervezett karbantartás befejezése után újra üzembe helyezték a krskói atomerőművet

Hirdetés

Fotó: MTI/EPA

A valamivel több mint egy hónapig tartó karbantartás után újra üzembe helyezték Szlovénia egyetlen atomerőművét Krskóban, teljesítményét fokozatosan növelik – közölte kedden az atomerőművet kezelő vállat (NEK).

A tervezett javítások során a reaktor 121 fűtőeleméből 56-ot cseréltek le. Az új mag a következő másfél évben táplálja majd az erőművet, ezt követően 2024 tavaszán terveznek újabb nagyjavítást – olvasható a közleményben.

Hirdetés

A nagyjavítás 14 technológiai korszerűsítést tartalmazott, köztük egy új nagynyomású turbina üzembeállítását is, amely várhatóan évi 10 megawattal vagy 90 gigawattórával növeli a reaktor teljesítményét – írták.

A vállalat szerint a mostani korszerűsítés lehetővé teszi, hogy az erőmű a két elpárologtatóval elérje az atomreaktorok lehető legnagyobb kapacitását.

A Westhinghouse amerikai vállalat közreműködésével épült egyreaktoros, nyomottvizes atomerőmű a szlovén-horvát határ közelében, a magyar határtól 80 kilométerre található, és még a jugoszláv korszakban, 1983-ban helyezték üzembe. Az erőmű tulajdonosai 50-50 százalékban a szlovén Gen Energija és a horvát Hrvatska Elektroprivreda (HEP).

Hirdetés

Az erőmű évente 5,6 milliárd kilowattóra (kWh) áramot termel, a szlovén villamosáram-igény mintegy negyedét és a horváténak mintegy ötödét fedezi. Bezárását eredetileg 2023-ra tervezték, de élettartamát végül 20 évvel meghosszabbították.

MTI


Hirdetés

Hozzászólások: