A sportolók többsége észre sem veszi, hogy átesett a koronavíruson

Hirdetés

Hetek óta ki sem mozdul bukaresti otthonából a kétszeres Grand Slam-győztes teniszező Simona Halep, mivel úgy érzi, ha elkapná a koronavírust, az még akkor is maradandó teljesítménycsökkenéssel járna számára, ha esetleg tünetmentesen esne át rajta. A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója, Dr. Merkely Béla szerint ez nem valós veszély, sőt szerinte a sportolók többsége észre sem veszi, hogy átesett a víruson.

Hirdetés

„A sportolók is megbetegedhetnek, de minimális tünetük lesz. Az a jó pár sportoló, aki bizonyítottan elkapta a vírust, közülük alig ismerek olyat, akinek akár felső légúti tünetei lettek volna. Tünetmentes hordozóként, acélos szervezettel könnyedén viselték a megbetegedést. Az immunrendszer erőssége, a rendszeres sport egyértelműen javítja a kimenetelt, és a sportolók túlnyomó része észre sem vette, hogy a vírus átment rajta” – nyilatkozta a DIGI Sport híradójának, a Sport24-nek Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

Ezek alapján felmerülhet a kérdés, hogy a veszélyeztetett területről hazatérőknek miért kellett karanténba vonulniuk.

Ezek a sportolók döntően vektorok, tehát viszik a vírust, és adott esetben idősebb betegeket veszélyeztethetnek. Az a karantén, ami kötelező volt számukra, azért volt fontos, hogy tünetmentes hordozóként, vektorként ne tudják a vírust továbbadni.

Aki pedig átesett a koronavírus-fertőzésen, annak mostantól egy ideig nem kell tartania a betegségtől, így nyugodtabban készülhet. „Hasonlóan a légúti fertőzésekhez, ez védettséget ad, hogy három évig, vagy hosszabb ideig, azt nem lehet jelenleg megmondani, de azok a sportolók, akik átestek ezen a fertőzésen, gyakorlatilag elég nyugodtan készülhetnek a következő nagyobb versenyekre, és a jövő évi olimpiára.”

Szintén vitatéma, hogy veszélyeztetik-e egymást vagy másokat a közös hazai edzőtáborra készülő válogatott úszók vagy a kis csoportos edzéseket végző NB I-es futballcsapatok játékosai.

Hirdetés

Én azt gondolom, hogy ez helyes és rendben van. Hogy ha a sportoló egy-két hónapon keresztül nem végez kellő intenzitású sporttevékenységet, akkor az izomzata, a légzőkapacitása, a szívizom-ereje gyengül, és nagyon nehéz lesz újra csúcsformába kerülni.

Az élsportolóknak a mindennapi terhelés 40 százalékát biztosítani kell ahhoz, hogy ismét csúcsformába tudjanak kerülni, ezért a professzor szerint helyes döntés, ha igazolt, negatív víruskimutatási teszttel most, a járvány idején is edzőtáborba vonulnak.

Vannak edzőik, akik pontosan tudják, hogy milyen szárazföldi vagy adott esetben vízi edzés az, amelyik ezt a 40 százalékot hozni tudja. Én azt gondolom, hogy azok az edzőtáborok, amelyeket terveznek, igazolt, negatív víruskimutatási teszttel ezt a célt fogják szolgálni.

Nyitókép: Jimmie48/WTA
Forrás: 24.hu


Hirdetés

Hozzászólások: