A Spar 345 üzletbe telepít visszaváltó automatákat – Itt vannak a részletek:

Hirdetés

Fotó: spar.hu

A magyar környezetvédelmi intézkedések továbbra is fejlődnek, és a jövő év elején egy új, környezetvédelmi szempontból jelentős változás lép életbe az országban. 2024 januárjától kezdve minden palackos és dobozos italcsomagolásra kötelező visszaváltási rendszer kerül bevezetésre. A változást a Magyar Közlöny legújabb számában megjelent rendelet hozza el, melyet a MOHU (Mol Hulladékgazdálkodási Zrt.) fog működtetni.

Hirdetés

A rendelet értelmében a kötelezően visszaváltandó termékek körébe tartozik minden üveg-, fém- és műanyag palackos és dobozos italcsomagolás, egy deciliter és három liter közötti űrtartalommal. Kivételt képeznek a tej- és tejalapú italtermékek. A gyártóknak kötelező a termékeken a jogszabályban meghatározott jelölést elhelyezni.

A visszaváltási díj darabonként 50 forint lesz minden olyan termék esetén, amely nem újrahasználható. Az újrahasználható termékek esetén a visszaváltási díjat a gyártó határozza meg.

Az élelmiszerüzleteknek kötelező lesz gépi úton biztosítani a visszaváltást, visszaváltó automatákkal. A 400 négyzetméternél nagyobb eladótérrel rendelkező élelmiszerüzleteknek automatákat kell telepíteniük. Emellett az 1000-nél több lakosú településeken is kötelező visszaváltási helyeket kialakítani.

Hirdetés

A rendszerbe való regisztráció lehetősége a kiskereskedelmi egységek számára is elérhető lesz. Az átmeneti időszak 2024. június 30-ig tart, ami azt jelenti, hogy ezen időszak alatt nem kell kivezetni a még jelölés és visszaváltási díj nélkül forgalomba hozott, kötelezően visszaváltási díjas termékeket.

A MOHU (Mol Hulladékgazdálkodási Zrt.) mellett a nagyobb élelmiszerláncok is felkészülnek az új rendszer bevezetésére. A Spar például már 345 magyarországi üzletében visszaváltó automatákat telepít, és a cég a január 1-jei indulást várja izgatottan. A Spar kommunikációs vezetője, Maczelka Márk, elmondta, hogy a munkatársak hosszú hónapok óta készülnek a változásra, és a jogszabály ismeretében hozzák majd meg a végső döntéseket.

Hirdetés

A Lidl is aktívan részt vesz a felkészülésben és együttműködik a MOHU-val annak érdekében, hogy a januártól életbe lépő új jogszabályoknak teljes mértékben megfeleljenek.

A rendelet részletei november 1-jén lépnek hatályba, de bizonyos rendelkezései csak 2024. január 1-től fognak érvényesülni. Ez idő alatt több ezer visszaváltó automatát kell telepíteni, különösen az élelmiszerüzletekben, amelyek fém, üveg és műanyag italcsomagolásokat fogadnak majd be. Ezen intézkedések egyértelműen a környezetvédelem és a fenntarthatóság előmozdítását célozzák meg, és remélhetőleg hozzájárulnak a hulladékcsökkentéshez az országban.


Hirdetés

Hozzászólások: