A rosszkedv ragadós, vedd körül magad vidám emberekkel

Hirdetés

Az egyén pszichológiai állapota fertőző, az agyban vannak olyan részek, amelyek az empátiáért felelősek és így lehetőségünk van arra, hogy egy másik ember helyébe képzeljük magunkat.

Ez a képesség nagyon jó, de van negatív oldala is, nem csak jó dolgokkal töltődünk, hanem rossz dolgokkal is. Nem mindig ismerjük be ezt, egy Indianában végzett egyetemi tanulmány azt bizonyítja, hogy más emberek viselkedése befolyásol minket és a viselkedésünket is.

A pszichológusok véleménye szerint a negatív dolgok jobban befolyásolnak minket mint a pozitívak. A kísérlet során a résztvevők különböző termékeket értékeltek, majd megosztották egymás között a véleményüket. A tudósok megállapították azt, hogy a negatív hozzáállás befolyásolta a többi résztvevőt. Amennyiben az illető eleve negatív volt akkor még negatívabb lett, ha pedig pozitív volt akkor is, negatívvá változott.

A szomorúság olyan mint egy vírus. A Harvard egyetem pszichológusai azt vizsgálták, hogy milyen az érzelmi állapotunk és a kapcsolataink közötti összefüggés. Azt állapították meg, hogy az érzelmi állapotunk hatással van a szeretteink lelkivilágára, a szomorúságot könnyebben átvesszük mint az örömöt. Egyszóval egy boldog rokon 11 százalékkal boldogabbá tesz minket, míg egy boldogtalan megduplázza az elkeseredésünket.

Hirdetés

A pszichológusok összehasonlították a negatív érzelmeket az influenzával, minél több fertőzött barátunk van annál nagyobb az esélye annak, hogy mi is megbetegszünk. A rossz hangulat is fertőző. Rögtön észrevesszük a rossz hangulatot az agyunk pedig erre nagyon érdekesen reagál. Ha egy ilyen emberrel beszélgetünk akkor átvesszük a rossz hangulatot mi is.

A tudósok bebizonyítottak azt, hogy amit a másik ember kisugároz, azt mi átvesszük főleg a negatív hangulatot. Vegyük körbe magunkat pozitív emberekkel. A körülöttünk lévő emberek hangulatát átvesszük és befolyásolja a viselkedésünket, ezért is olyan fontos, hogy ne engedjünk negatív embereket a közelünkbe.

Ha negatív emberrel találkozunk, próbáljunk meg pozitívan válaszolni rá. A pozitív beállítottság nem annyira fertőző, de a legjobb dolog amit csinálhatunk egy negatív beállítottságú, szomorú emberrel szemben.

Forrás: ketkes.com


Hirdetés

Hozzászólások: