A német költségvetésnek 135 milliárd euróba kerül a válságenyhítés

Hirdetés

Reichstag in Berlin

A válság terheinek enyhítésére szánt három támogatási csomag három év alatt mintegy 135 milliárd euróba kerül majd a német szövetségi költségvetésnek – írja a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete a honlapján szerdán publikált kimutatásában.

Hirdetés

A 135 milliárd eurós költségvetési kiadás a 2021-es bruttó hazai termék 3,8 százalékának felel meg. Az idén 33,3 milliárd euró, jövőre 49,0 milliárd euró, 2024-re pedig 52,2 milliárd euró jut a szövetségi költségvetésre. “Az összeg nem tartalmazza a gáz- és áramár-limitet, amely további 90 milliárd euróra becsülhető, és amelyet a Bundestag még nem fogadott el” – mondja Max Lay, az ifo intézet (ifo Institut – Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) adószakértője.

Hirdetés

“A magasabb energiaárak miatti reáljövedelem-kiesést mindenképpen a társadalomnak kell viselnie” – figyelmeztet Andreas Peichl társszerző. “Az állam megakadályozni nem, csak újraelosztani tudja ezeket a terheket. Ha az állam a teljes lakosságot védőernyő alá akarná venni, akkor vagy kevesebb közszolgáltatást lenne kénytelen nyújtani, vagy a jövőben magasabb adókat kellene kivetnie” – mutatott rá, hozzátéve, hogy a támogatási csomagokra két szabály érvényes: az energiatakarékossági ösztönzők fenntartása mellett kell a különösen érintett háztartások terheit enyhíteni.

Hirdetés

“A legnagyobb kiadást az idén a munkavállalók nettó 10,4 milliárdos energiapénze jelenti” – tette hozzá Lay. A nyugdíjasok energiapénze 6 milliárd eurót, az energiaadó átmeneti csökkentése pedig 3,1 milliárd eurót tesz ki. 2,7 milliárd euró megy el az alapadó-mentesség szélesítésére, 2,5 milliárd a 9 eurós tömegközlekedési jegyre és 2,0 milliárd a gáz forgalmi adójának csökkentésére. A jövő évben a gáz forgalmi adójának csökkentése további 6,5 milliárd euróba fog kerülni.

MTI
Borítókép: illusztráció


Hirdetés

Hozzászólások: