A napenergia hamarosan olcsóbb lesz, mint a szén

Hirdetés

A napenergia hamarosan olcsóbb lesz, mint a szén

Az új napelem- és szélenergia farmok hamarosan olcsóbbak lesznek, mint a szénerőművek, ami számos ország számára komoly gazdaságélénkítési lehetőséget jelent a járvány után – mondja az International Renewable Energy Agency.

A maximum 1200 gigawattos kapacitással működő szénerőművek hamarosan drágábbak lehetnek, mint az új, nagyteljesítményű napelemfarmok – írja jelentésében az International Renewable Energy Agency (IRENA). A szervezet szerint ez komoly gazdaságélénkítési lehetőséget jelenthet az országok számára, illetve megkönnyíti a fosszilis tüzelőanyagok leépítését.

Hirdetés

Az IRENA vezetője, Francesco La Camera kiemelte, fordulóponthoz jutott a globális energiaátállás. Hozzátette, a koronavírus-járvány utáni gazdasági talpra állás során a megújuló energiák a növekedés gerincét képezhetik.

A konkrét számokat tekintve az látszik, hogy ha a magas költségekkel futó, 500 gigawattos szénerőműveket lecserélnék megújuló forrásokra, az nagyjából 1,8 gigatonnával csökkentené a szén-dioxid-kibocsátást. Ez a teljes 2019-es kibocsátás 5 százalékának felel meg. Ráadásul az IRENA szerint ezzel több milliárd dollárt spórolhatnának a fogyasztók is.

A világ legnagyobb szénfelhasználói között olyan országok vannak, mint az Egyesült Államok, Kína, India, Lengyelország, Németország, Dél-Korea vagy Ukrajna.

A szervezet arra számít, hogy a megújuló energiaforrások telepítésének költsége jövőre is csökkenni fog. A szárazföldi szélenergia esetében kilowattóránként 0,043 dollár lehet a ráfordított költség, ami 18 százalékos csökkenés lenne a 2019-es szinthez képest. A nagy napelemfarmok esetében ennél is nagyobb, 42 százalékos lehet a csökkenés (0,039 dollárra kilowattóránként) a tavalyi szinthez viszonyítva.

Hirdetés

Ha pedig ez a trend folytatódik, akkor az IRENA szerint a megújulók idővel teljesen kiszorítják majd a szenet a piacról.Ezzel párhuzamosan viszont a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) úgy számolt, hogy ebben az évben a nap- és szélerőművek által együttesen termelt új energia mennyisége két évtizede először csökkeni fog, elsősorban a gyárak leállásai, illetve az új telepek építésének csúszásai miatt.

Mindazonáltal az IRENA előrejelzése nem megalapozatlan, ha azt nézzük, hogy 2010 óta drámaian csökkentek a nap- és szélenergia költségei. A napenergia esetében 82 százalékkal, míg a szárazföldi szélenergiánál 39 százalékkal zsugorodtak a költségek az elmúlt évtizedben.

Forrás: origo.hu


Hirdetés

Hozzászólások: