A mosogatás, a sepregetés és a ruhák hajtogatása meghosszabbíthatja az életedet

Hirdetés

A mosogatás, a sepregetés és a ruhák hajtogatása meghosszabbíthatja az életedet

Emlékezzünk vissza azokra a napokra, amikor gyerekek voltunk, az egyik dolog, amit leginkább gyűlöltünk, az edények mosogatása vagy a szobák kitakarítása volt. Nem csoda, hiszen a házimunkákban nincs semmi szórakoztató vagy kellemes. A gyermekkorban pedig képesek voltunk valamilyen módon elkerülni ezeket a tevékenységeket, és mégis mindig minden példás rendben volt (a szüleinknek köszönhetően). De ez a trükk már nem működik, mivel most felnőttek vagyunk. Ugyanakkor biztosak vagyunk benne, hogy nem is akarod majd ezeket elkerülni, ha elmondjuk, hogy a padló felmosása valójában segíthet hosszabb ideig élni.

Hirdetés

Reméljük, hogy a cikk elolvasása után az összes unalmas házimunkádat új szemszögből fogod nézni, és megváltoztatod a hozzáállásodat velük kapcsolatban.

Íme, a hír, amit mindannyian vártunk. Úgy tűnik, hogy nem kell kimerítened magadat az edzőteremben a hosszabb élet érdekében. Jó ideig az emberek úgy vélték, hogy a házimunka nem elég az egészségük megőrzésére, de ezt az információhiány okozta. Amerikai tudósok arról számoltak be, hogy még az olyan könnyű tevékenységek is, mint a ruhák összehajtogatása vagy a padló felsöprése is jelentősen hozzájárulhat ahhoz, hogy hosszabb ideig élj.

A vizsgálatban 6000-en vettek részt, akik mindegyike 63-99 éves kor közötti nő volt. Egy hétig adatokat gyűjtöttek a mindennapos fizikai tevékenységükről, majd az orvosok 3 éven keresztül nyomon követték az egészségi állapotukat.

Hirdetés

Az eredmények szerint azoknak a nőknek, akik kb. 30 percet töltöttek könnyű fizikai tevékenységekkel, mint például a ruhák hajtogatása, 12%-kal alacsonyabb volt a halálozási kockázata, mint azoknál, akik szinte meg sem mozdultak. A halálozási arány még alacsonyabb volt azoknál a résztvevőknél, akik rendszeresen 30 perc mérsékelt vagy erőteljes tevékenységet folytattak. Ebben az esetben a várható élettartam növekedése mintegy 39% volt. A kutatók arról számoltak be, hogy az eredmények hasonlóak voltak bármely korú, kultúrájú és súlyú nőknél.

Ez figyelemre méltó eredmény, mivel azt mutatja, hogy az emberek még akkor is tapasztalhatnak egészségügyi előnyöket, ha fizikai aktivitásuk alacsonyabb, mint bármely iránymutatás ajánlása. „Valamit csinálni jobb, mint semmit sem csinálni” – jegyezte meg a tanulmány vezető szerzője. Szavai szerint a jelenlegi ajánlások nem ösztönzik az egyszerű tevékenységeket, mivel a bizonyítékok korábban hiányoztak.

A kutatók kiemelik, hogy bár a tanulmány az idősebb nőkre összpontosított, a fiatalabb generációra is vonatkozik. Például, döntő fontosságú az egészséges szokások kifejlesztése, amíg még fiatal vagy. Ebben az esetben könnyebb lesz fenntartani őket egész életed során. És most már tudod, hogy van néhány nagyon egyszerű lehetőség, hogy segíts magadnak, hogy végül tovább élhess.

Hirdetés

Bónusz: A mosogatás tökéletes stresszoldó is.

Számos olyan tanulmány van, amely megerősíti a magas stressz-szint és a halálozás közötti kapcsolatot. Tehát itt van még egy ok arra, hogy elkezdjünk végezni legalább néhány házimunkát. Kiderült, hogy azok az emberek, akik gondosan mosogatnak (a folyamatra összpontosítanak, megszagolják a szappant, és érzik a víz hőmérsékletét), 25%-kal növelhetik az inspirációt és 27%-kal csökkenthetik a szorongásukat. Ezért ez is segít abban, hogy meghosszabbítsd a csodálatos életedet.

Fontos megjegyezni, hogy valóban a folyamatra kell összpontosítani. Azok az emberek, akik nem figyeltek oda és csak azért mosogattak, mert kellett, nem tapasztaltak egészségügyi hasznot.

Mit gondolsz a tanulmány eredményéről? Készen állsz arra, hogy megváltoztasd az életedet, hogy hosszabb legyen?

Forrás: 5percblog.hu

Hirdetés

Hozzászólások: