A mikrobiológus elmondja mennyire kell tartanod a koronavírustól az élelmiszerboltokban

Hirdetés

A koronavírussal való megfertőződés valószínűsége a sűrűn látogatott boltokban a legnagyobb: ezeket a tanácsokat érdemes betartani, ha bemegyünk egy szupermarketbe vagy egy forgalmas helyi boltba vásárolni. A legfontosabb a kézmosás, és kézfertőtlenítés.

Az interneten számtalan tévhit, mítosz és félrevezető információ kering az új koronavírusról, amelyek sokszor több kárt, mint hasznot hoznak. Donald Schaffner élelmiszer-mikrobiológus a Modern Farmernek adott interjújában lerántja a leplet a tényekről és a tévhitekről a koronavírussal szemben és elárulja, mire figyeljünk az élelmiszerek vásárlásánál, mosásánál és elfogyasztásánál.

Cikkünkben megválaszoljuk a mindannyiunkban felmerülő kérdéseket: hogyan járjunk el bevásárlásaink közben, hordozhat-e élelmiszer koronavírust, és biztonságos-e ételt rendelnünk? Bevásárlásaink során érdemes megfogadnunk néhány egyszerű alapszabályt, amellyel nem csak magunkat, hanem a kisebb boltban vagy nagyobb szupermarketben tartózkodó többi embert is megvédhetjük – írja a Hellovidék.hu.

Hirdetés

A bevásárlás alapszabályai
Mielőtt elmegyünk egy élelmiszerboltba bevásárolni, járjunk el körültekintően: készítsünk bevásárlólistát, hogy az üzletben már ne kelljen gondolkodnunk, hogy mit vegyünk, ezzel időt spórolhatunk a közösségben tartózkodáson.

Az élelmiszerboltok nem az ételek miatt, hanem azért veszélyes helyek, mert mindenkinek muszáj látogatnia őket, és az üzletben tartózkodók között bárki lehet tünetmentes vírushordozó.

Az üzletbe lépés előtt fertőtlenítsük kezeinket! Ha a bolt előtt lehetőségünk van, mindenképpen tegyük meg, ha pedig olyan helyre járunk bevásárolni, ahol nincs ingyenes kézfertőtlenítő, vigyünk sajátot (legegyszerűbb, ha táskánkban, autónkban is tartunk, hogy mindig legyen nálunk). Ez a lépés nem bennünket véd, hanem másokat: lehet, hogy mi hordozzuk a vírust, csak nem tudunk róla.

Járjunk egyedül bevásárolni, ne kockáztassuk családtagjaink épségét, főleg ne a gyerekekét. Ne feledjük, a kijárási korlátozásról szóló rendeletben is ez szerepel. Sorban állásnál is tartsuk be a megadott 1,5 méter távolságot!

A válogatható frissárut puszta kézzel ne fogjuk meg, használjunk erre a célra kihelyezett fogóeszközt, vagy eladótéri műanyag zacskót, esetleg papírzacskót, amibe be is csomagolhatjuk azt.

Használjuk az önkiszolgáló pénztárt, ezáltal megspórolhatjuk az érintkezést a bolt dolgozóival, akik hiába viselnek maszkot, kesztyűt, mindennapi veszélyeztetésnek vannak kitéve.

Fizessünk bankkártyával! A készpénzhasználat járvány idején nem javallott, hiszen ezek azok a tárgyak, amelyek a leggyakrabban gazdát cserélnek, a legtöbb emberrel érintkeznek.

A bevásárlás végeztével, autónknál, vagy hazaérve ismételjük meg a kézfertőtlenítést, nehogy hazavigyük a kórokozókat otthonunkba. Ezt a fertőtlenítést érdemes elvégeznünk gyakori használati tárgyainkkal is: telefonunkkal, slusszkulcsunkkal, vagy az autónk kormányával, sebességváltóval is.

Hirdetés

A kesztyűk és maszkok kérdése: feltétlenül szükségesek?
Megosztó kérdés, használatuk megvéd-e a koronavírustól. Az élelmiszerboltban az ételeket, például a gyümölcsöket nyugodtan megérinthetjük kézzel, nem leszünk tőlük betegek, ugyanis a koronavírus cseppfertőzéssel, belégzés útján terjed, ezért nagyobb tömegben, így a bevásárlóközpontban is inkább a maszk ajánlott, ha valamilyen extra óvintézkedést szeretnénk tenni.

A koronavírus megtapadhat a kesztyűnkön is, amiket nehezebb fertőtleníteni, így nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás. Igazi veszélyben akkor vagyunk, ha túl sokat érintkezünk más emberekkel, gyakran járunk tömegbe. Maguk az ételek nem fenyegetnek minket kockázattal.

Veszélyes az élelmiszerek csomagolása?
Schaffner szerint nincs szükség az élelmiszerek csomagolásának fertőtlenítésre, ugyanis jelenleg nem tudunk olyan esetekről, hogy étel okozott volna koronavírus-fertőzést. Egy logikus tanács az ételkészítéshez: mindig mossunk kezet előtte és utána, járvány ide vagy oda, jelen esetben pedig használhatunk kézfertőtlenítőt is. Schaffner tapasztalatai szerint a csomagolásokat, ételes dobozokat külön nem kell fertőtleníti.

Vásárlásaink során nyugodtan használhatunk újrahasznosítható zsákokat, a járvány miatt nem kell mindenkinek visszaállnia az egyszer használatos műanyagokra, hiszen, ha érintkeznek is ezek az anyagok a koronavírussal, az a szöveten nem képes sokáig életben maradni, tájékoztat a Harvard Health Publishing. Ha újrahasznosítható zsákokat használunk vásárlásaink során, azt a járvány ellenére is gyakran ki kell mosnunk, hogy szennyeződés-mentesek maradjanak.

Mi a helyzet az éttermekkel?
A helyi éttermek fennmaradásukat a házhozszállítás rendszerével biztosítják. Házhozszállításnál nem kell feltétlenül fertőtlenítenünk mindent, de mielőtt elkezdünk enni, mossunk kezet!

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Forrás: hellovidek.hu

Hirdetés

Hozzászólások: