A majomhimlő terjedését globális vészhelyzetnek nyilvánították

Hirdetés

Fotó: monkeypox symptoms

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szombaton globális egészségügyi vészhelyzetnek nyilvánította a majomhimlő terjedését több mint 70 országban, jelentette ki a WHO vezetője, Tedros Adhanom Ghebreyesus AFP és az AP hírügynökségek szerint.

“Úgy döntöttem, hogy a majomhimlő globális kitörése nemzetközi aggodalomra okot adó közegészségügyi fenyegetést jelent” – mondta a WHO vezetője.

A majomhimlő globális egészségügyi vészhelyzetének kihirdetése a legmagasabb szintű riasztás, amelyet a WHO kiadhat.

Hirdetés

A vírus más országokba is átterjedhet, ezért összehangolt globális válaszlépésre van szükség.

A WHO már korábban is tett ilyen lépést például a 2020-as COVID-19 világjárvány, a 2016-os latin-amerikai Zika-vírus vagy a 2014-es nyugat-afrikai Ebola-vírus kapcsán, tájékoztat a pravda.sk.

A majomhimlő viszonylag ritka betegség, amely leginkább Közép- és Nyugat-Afrika országaiban fordul elő. Idén májusig az afrikai kontinensen kívül ritkán észlelték szélesebb körű elterjedését. Azóta azonban Európa és Észak-Amerika számos országában elterjedt.

Hirdetés

Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ adatai szerint május óta több mint 16 ezer majomhimlős esetet mutattak ki a világ 74 országában.
A majomhimlőt egy vírus okozza, amely a himlővel azonos taxonómiai víruscsaládba tartozik. Azonban sokkal kevésbé veszélyes és kevésbé fertőző, mint halálos rokona. A majomhimlő tünetei közé tartozik például a láz, a fejfájás és a kiütések.

Forrás: pravda.sk


Hirdetés

Hozzászólások: