A magyar virológus professzor elmagyarázta, mi a probléma a kínai vakcinával

Hirdetés

A Szeged Televíziónak nyilatkozott Duda Ernő virológus professzor, aki szerint a kínai vakcinák elmaradottak, technológiájuk messze van a Pfizer–BioNTech-félétől és a Moderna által gyártott oltásokétól – írja a szeged.hu.

Hirdetés

Duda Ernő egy repülőgéphez hasonlította a kínai gyártmányú oltásokat, miután a Szeged Televízió riportere megkérdezte, mi a véleménye arról, hogy a kormány kínai vakcinát, jelesül a Sinopharm által gyártott oltóanyagot vásárolna milliós tételben:

„Körülbelül akkora különbség van, mint egy duplafedeles, propelleres repülőgép és mondjuk egy lopakodó repülőgép között. Nagyon sokféle kínai vakcina van, de konkrétan ez, amelyik szóba került, lényegében olyan módszerrel készült vakcina, amit százötven évvel ezelőtt Pasteurék már kifejlesztettek. Tehát egy elölt, teljes vírust tartalmazó vakcina áll szemben azzal a high-tech-kel, ami abszolút a 21. századot képviseli, a messenger (hírvivő) RNS-alapú technológiával” – mondta Duda Ernő.

A professzor azt is hozzátette, hogy ha a teljes vírust juttatják a szervezetbe, akkor mindegy, hogy ezt inaktivált formában, tehát halott vírusként teszik, akkor is benne van a vakcinában a vírus összes fehérjéje és nukleinsavja.

Hirdetés

„Ez lehetséges problémákat jelenthet, olyanokat, amik a messenger RNS-alapú vakcina esetében nem jöhetnek számításba” – hangsúlyozta.

A beoltott, elpusztított vírus ugyanis ottmarad a szervezetben, és potenciálisan autoimmun folyamatokat képes kiváltani. Ez azt jelenti, hogy az elpusztított vírus később is kiválthat olyan immunválaszt, ami során a szervezet önmagát kezdi el támadni.

Szerinte kaotikus a kínai vakcinák helyzete. Emlékeztetett: a nyugati vakcinákról – a jóváhagyás előtt – megjelentetnek egy közleményt, amiben részletesen leírják a kísérletek menetét és eredményét.

„A kínaiakkal kapcsolatban egyelőre ilyenről nem tudunk” – tette hozzá Duda Ernő, aki hiányolja a kínai vakcinák kísérleteinek a harmadik, utolsó fázisáról szóló dokumentumokat.

Címlapkép: Getty Images


Hirdetés

Hozzászólások: