A koronavírus után maradt antitestek megtámadhatják az egészséges szöveteket

Hirdetés

Egy friss tanulmány szerint hónapokkal azután, hogy felépültek a fertőzésből, a túlélőknél megemelkedik az antitestek szintje, amelyek tévedésből megtámadhatják az egészséges és ép szerveket és szöveteket.

A 177 egészségügyi dolgozó közül – akik felépültek a védőoltások előtt elszenvedett, igazolt koronavírus-fertőzésből – mindegyikben perzisztens autoantitesteket találtak, köztük olyanokat is, amelyek krónikus gyulladást, valamint ízületi, bőr- és idegrendszeri sérüléseket okozhatnak. A megemelkedett autoantitestek mintázata férfiak és nők között eltérő volt – írták a Los Angeles-i kutatók a Journal of Translational Medicine című folyóiratban a Reuters értesülései szerint.

Hirdetés

A kutatók csapata most azt vizsgálja, hogy az autoantitest-emelkedés összefüggésben áll-e a hosszú- koronavírusban szenvedő betegeknél fellépő tartós tünetekkel, emellett azt tervezik, hogy tanulmányozza az autoantitestek szintjét a vírus újabb változataival való fertőzések után.

A kutatók úgy vélik, hogy az immunrendszer “memória-B-sejtjei” által termelt antitestek hatása a koronavírus omikron-változata ellen, bár legyengült, továbbra is jelentős lehet.

Hirdetés

Mindeközben egy a Nature-ben megjelent kutatás pedig arra az eredményre jutott, hogy a tudósoknak „el kell kezdeniük a tüskén kívüli mutációkat vizsgálni”, amelyek eddig az oltások és az ellenanyag-gyógyszerek fókuszában álltak – olvasható az atv.hu összefoglalójában.

A San Francisco-i Kaliforniai Egyetem munkatársai az alfa-változat tanulmányozása során mutációkat találtak a nem tüskés helyeken is, ez pedig arra készteti a fertőzött sejteket, hogy felgyorsítsák az Orf9B nevű fehérje termelését.

Csakhogy az Orf9b viszont letiltja a TOM70 nevű fehérjét, amelyet a sejtek arra használnak, hogy jeleket küldjenek az immunrendszernek. A kutatók szerint az Orf9B magasabb szintjével letiltja a TOM70-et, az immunrendszer nem reagál olyan jól, és a vírus jobban ki tudja kerülni az észlelést.

Az Orf9B növekedésére utalva az egyetem egyik munkatársa kijelentette: „Ritka, hogy a mutációk “hoznak létre” fehérjét. Nagyon alattomos dolog ez a vírus. Ugyanezt a mutációt azonosították a Deltán, és bizony, majdnem ugyanaz a mutáció van az omikronon”. Szerinte, ez arra utal, hogy hasonló hatással lehetnek az immunrendszerre.

Az új információk olyan gyógyszerek kifejlesztését ösztönözheti, amelyek az Orf9b és a TOM70 kölcsönhatását célozzák.


Hirdetés

Hozzászólások: