A kormány már törvényi szinten is fellép az Elf Bar ellen

Hirdetés

Fotó: Shutterstock

Egyre szélesebb körben jelent veszély az Elf Bar, ezért most már törvényi szinten is fellép a kormány az illegális termék ellen, kiemelkedően magasan megállapítva az illegális kereskedőkre kivethető bírságok összegét – tette közzé Facebook oldalán Rétvári Bence államtitkár.

Mint közölte: Az Elf Bar egy folyadékkal előre feltöltött, akkumulátorral ellátott, eldobható elektromos cigaretta. Különösen veszélyes, hogy az ismeretlen, bevizsgálatlan és megbízhatatlan összetételű, nagyon magas nikotintartalmú termékek kifejezetten a fiatalok számára készültek.

Hirdetés

Egyetlen Elf Barban 3 vagy akár 16 doboznyi cigarettának megfelelő mennyiségű nikotint sűrítettek. Tehát egy rúd akár háromszáz szál cigaretta káros hatásait is magában hordozhatja. A használója pedig nem tudja szabályozni, hogy egy alkalommal milyen nikotinmennyiséget szív el. Ezért különösen veszélyes, hiszen a hirtelen nagy mennyiségben beszívott nikotin mellkasi fájdalmat, szédülést, hányást vagy akár vérköpést is okozhat. A hosszú távú negatív hatásairól nem is beszélve, már fiatalkorban kialakítja a nikotinfüggőséget, amely orvosilag kimutatható, hogy a tüdőrák kialakulásának egyik legnagyobb okozója, valamint keringési és más betegségeket is okozhat.

Hirdetés

Az Elf Bar a közösségi médiában hipersebességgel terjed, közel 700 milliós keresési és megtekintési számokkal bír, a fiatalok által legkedveltebb közösségi portálokon.

A kormány rögtön az illegális termék megjelenésekor elkezdett cselekedni, hogy megóvjuk a fiatalok egészségét. A magyar kormány elkötelezett a fiatalok dohányzásának visszaszorításában, ezért hazánkban már több mint 2 éve, 2020. óta tilos ízesített dohányterméket bármilyen formában forgalmazni.

Ezért fordulhat elő, hogy bár az Elf Bar később került piacra, de már a megjelenésekor is, a hazai jogszabályok szerint nemcsak forgalmazása, de a birtoklása is illegálisnak számít. Tekintettel arra, hogy egy komoly globális problémával állunk szemben, szükséges volt újabb jogszabályokat is hozni.

Éppen ezért az Országgyűlés július 19-én szigorúbb törvényi rendelkezéseket fogadott el, amelynek köszönhetően a jogosulatlan dohánytermékek kiskereskedelmét elrettentő mértékű bírsággal lehet sújtani.

Hirdetés

Az új jogszabályok értelmében, akik ilyen jogosulatlan dohányterméket, amilyen az Elf Bar is, forgalomba hoznak, azokat természetes személy esetén 1-50 millió, gazdasági társaság esetén 5-500 millió forintra lehet büntetni. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága már eddig is szigorúan vizsgálta ezen termékek illegális kereskedelmét. Ennek köszönhetően az elmúlt időszakban országosan több tízezer terméket foglaltak le, melynek összértéke több százmillió forint volt – emelte ki az államtitkár.

MTI


Hirdetés

Hozzászólások: