A kormány kész az uniós vakcinabeszerzésen kívül is vakcinák vásárlására

Hirdetés

A kormány lassúnak tartja a Brüsszel által koordinált uniós vakcinabeszerzést és szállítást. A nyugati oltóanyagok lassan és kis mennyiségben érkeznek, ez jelentősen korlátozza és fékezi a védőoltások végrehajtását. A kormány szerint a magyar emberek egészségének és életének megvédése érdekében az EU-s vakcinabeszerzésen túl is szükséges oltóanyagok beszerzése, a kormány ehhez kész további pénzügyi fedezetet biztosítani és az ezzel kapcsolatos feladatokkal Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert bízta meg.

Hirdetés

Az erről megjelent kormányhatározat értelmében a kormány egyetért azzal, hogy az Európai Unió által kezdeményezett, centralizált vakcinabeszerzés keretén túl is szükséges a magyar emberek egészségének megvédése érdekében a lehető legnagyobb mennyiségű biztonságos oltóanyag beszerzése. A kormány célja, hogy minél gyorsabban szerezzen biztonságos oltóanyagokat a mostani a rendkívüli keresleti és kínálati viszonyok között is.

Hirdetés

Magyarország 19,7 millió adag nyugati vakcinát kötött le különböző gyártóknál (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, CureVac), ezekből jelenleg csak a Pfizer és a Moderna vakcinák rendelkeznek az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyével. December 26. és január 12. között négy Pfizer-vakcina és egy Moderna-vakcina szállítmány érkezett hazánkba, az eddigi szállítmányokkal összesen 129 860 emberre elég oltóanyag érkezett, amelynek nagy részét már beoltották a kórházi oltópontokon és az idősotthonokban is megkezdődött az oltás.

Kiadó: Kormányzati Tájékoztatási Központ

Hirdetés

Hozzászólások: