A korlátozások ellen tüntettek szerte Európában

Hirdetés

Magyarországon, Belgiumban és Csehországban is utcára vonultak az emberek, hogy a járványügyi intézkedések miatt tiltakozzanak.

A belga rendőrség olyan megmozdulások kiszélesedését akadályozta meg vasárnap délután Brüsszelben, amelyeket több helyszínen szerveztek a koronavírus-járvány visszaszorítását célzó rendkívüli intézkedések ellen. A város központi és déli pályaudvarai elé, valamint a város szimbólumának számító Atomium környékére meghirdetett megmozdulás szervezői a közösségi média felületein mozgósítottak a részvételre.

Hirdetés

A rendőrség Twitter-fiókján közzétett üzenet szerint a tüntetők közé keveredett futballszurkolóknál késeket, petárdákat, parittyát, fémbetétes kesztyűket, görögtűzpatronokat és egyéb veszélyes tárgyakat találtak. A nagyszámú rendőr megakadályozta a megmozdulások kiszélesedését, rendbontásról nem érkezett jelentés, legkevesebb 350 személy előállítottak.

Prágában mintegy másfél-kétezer ezer ember tüntetett vasárnap délután a közéletet korlátozó kormányzati intézkedések ellen. Az Emberek vagyunk, nem lehet minket kikapcsolni jelszó jegyében lezajlott akciót a Chcípl PES (Megdöglött a Kutya) civil mozgalom rendezte. A PES, a hivatalos járványellenes rendszer nevének cseh rövidítése, ugyanakkor kutyát is jelent. Innen a civil kezdeményezés neve. A mozgalmat olyan kisvállalkozók hozták létre, akik a koronavírus terjedése elleni intézkedésekben a létüket látják veszélyeztetve.

Hirdetés

A Vencel téren lezajlott tüntetés résztvevőinek többsége megsértette a kötelező óvintézkedéseket azzal, hogy maszk nélkül vett részt az akción, és nem tartották be a két ember közötti kötelező, legalább kétméteres távolság sem. A rendőrség több ízben is felszólította a tüntetőket az érvényes intézkedések betartására, de erővel nem avatkozott közbe.

Budapesten a Hősök terén került sor tiltakozásra, Tüntetés az életért és a szabadságért címmel. A Facebookon meghirdetett demonstráción néhány százan vettek részt, köztük sok vendéglátós, aki az egzisztenciáját félti a kormány korlátozó intézkedései miatt. A rendőrök hat embert bírságoltak meg a maszkviselés elmulasztása miatt.


Hirdetés

Hozzászólások: