A koreaiak hosszú és egészséges életének titka: a kimcsi

Hirdetés

Ahány ház, annyi kimcsi. Koreában nincs étkezés kimcsi nélkül.

Tanulhatnánk tőlük.

A koreiai savanyított káposztának, a kimcsinek számtalan fajtája van és óriási rajongótábora szerte e földkerekségen. Ez nem véletlen, hisz nemcsak különlegesen finom ízvilága teszi vonzóvá, hanem a mostanra már tudományosan is bizonyított egészségvédő és betegségmegelőző hatása.

Miért?

A tiszta erjesztéssel készült kimcsi ún. lactobaktériumok millióit rejtegeti magában, amit más szóval „jó”, vagy „hasznos” baktériumoknak is szokás nevezni, amelyek biztosítják az egészséges emésztést. Tehát kitűnő prebiotikum, de probiotikum is!
A mikrobiom javításán keresztül növeli az immunrendszer hatékonyságát- ne felejtsük el, hogy az immunrendszerünk 70-80%-ban a bélrendszerünk, főleg a vastagbelünk állapotától függ…
Csökkenti az étvágyat, nagyon alacsony kalóriatartalmának, de magas rosttartalmának köszönhetően, az egészséges fogyást kitűnően támogatja!
Megelőzi, sőt gyógyíthatja a civilizációs betegségeket, magas fito-nutriens tartalma miatt nagyon magas az antioxidáns tartalma is….

Hirdetés

Hozzávalók – ahogy most én csináltam, de nyugodtan módosíthatjuk!
1 fej kínai kel
1 nagyobb jégcsap retek (daikon), de én most 3 nagyobb fehér vajretkek tettem bele
1 nagyobb lila hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
hüvelykujjnyi gyömbér, hámozva
1 csokor újhagyma, zöldjével együtt
2-3 sárgarépa
1 kisebb zeller
3-5 púpozott evőkanál chilli pehely – a kisebbik üvegbe tettem, a nagyobbikba csak édes paprikát, a családom miatt
a koreaik tesznek bele halszószt, én nem tettem bele, mert nem találtam nátrium-glutamát nélkülit
Ugyanígy tettem a szójaszósszal is, nem tettem bele, mert az erjedéshez ez sem kell, bár az ízét változatná, „koreaibb”-á tenné…
aki szereti a korianderlevelet, abból is tehet bele egy csokorral…
jódozatlan só, mégpedig kilogramonként kb. 20 g – ezt nem lehet kispórolni, mert elromlik!!!
a mennyiségtől függően 2-3 dl 2-2,5% os felöntő sóoldat (lásd később)

Elkészítése:
A kínai kelkáposztát leveleire bontom, megmosom és kb. 2 cm széles csíkokra vágom.

Fontos: 3-4 levelet hagyjunk meg, az üveg tartalmának légmentes lezárásához!!!

A retket és zellert meghámozom és szeletelővel (robotgép) vékony szeletekre vágom. Beleteszem egy nagyobb tálba a kínai kellel együtt és egy jó nagy maréknyi sóval (lásd hozzávalók) jó bemasszírozom, hogy mindenhova jusson. Hagyom 1-1 1/2 órát állni, közben párszor megkeverem. Ez segíti a kelben, zellerben és a retekben lévő rostok felbontását, ami a baktériumok „etetéséhez” szükséges.

Ez alatt az idő alatt megtisztítom a többi zöldséget, a lila hagymát, sárgarépát nagyobb lyukú reszelőn, a fokhagymát és a gyömbért kisebb lyukú reszelőn lereszelem. Az újhagymát 1 cm-es darabokra vágom, majd mindent tálba (esetemben egy nagy fazékba ) teszek, az opcionális chilli pehellyel együtt, és jól elkeverem. Hagyhatom pár percet állni.

Ezután elkezdem rétegezni egy nagy dunsztosüvegbe, de lehet agyagedényt is használni.

Nagyon fontos, hogy a rétegek közül mindig ki kell nyomkodni a levegőt, egészen addig míg a folyadék megjelenik a tetején!

Hirdetés

Befejezésként leszorítom, mégpedig kétféleképpen:

az eltett káposztalevelek ráhelyezésével megakadályozom, hogy a felszeletelt zöldségdarabok fel tudjanak úszni az üveg tetejére,
ezen kívül még egymásra, keresztbe tett kis falapokkal is leszorítom, hogy az egész tartalom egyben maradjon, leszorítva.
Majdnem az üveg tetejéig felöntöm az elkészített (felforralt és lehűtött) felöntőlével. Ne tegyük teljesen színültig.

21-23 Celsius fokon erjesztjük, ne érje direkt nap. Hozzávetőlegesen 4-5 nap kell neki. „Kifuthat”, ezért érdemes tepsibe tenni.

Utána hűtőben tartjuk, lezárva. Át lehet rakni kisebb üvegekbe, de mindig jól leszorítva a tartalmat, tetején mindig kell legyen folyadék. Hetekig, akár hónapokig is eláll, de mivel élő anyag, ezért változhat az íze. Tapasztalat szerint csak finomabb lesz.

Készítsük mindig, de a tavaszi fáradtság idején különösen sokat fogyasszunk belőle!

Forrás: patikakert.hu


Hirdetés

Hozzászólások: