A háború miatt esetlegesen bekövetkező gázhiány megpecsételheti Németország sorsát.

Hirdetés

A Budesnetzagentur szerint az orosz-ukrán háború miatt esetlegesen bekövetkező gázhiány megpecsételheti Németország sorsát.

“Sajnos nem zárható ki teljesen, hogy olyan döntéseket kell hoznunk, amelyek súlyos következményekkel járnak a vállalatokra, a munkahelyekre, az értékláncokra, az ellátási láncokra, egész régiókra nézve” – mondta Klaus Müller, a Bundesnetzagentur elnöke kedden a Handelsblattnak adott interjúban.

Hirdetés

Arra szólított fel minden gázfogyasztót, hogy “már ma takarékoskodjanak a gázzal, hogy ne terheljék a tárolók töltöttségi szintjét”. Véleménye szerint e téren még sok tennivaló lenne. “Mindannyian túl sokáig túlságosan figyelmetlenek voltunk” – fogalmazott.

Hangsúlyozta, hogy a hálózati ügynökség teljes mértékben a gázhiány megelőzésére összpontosítja erőfeszítéseit. “Nem akarjuk, hogy a gázveszélyhelyzeti terv harmadik szakaszát is ki kelljen hirdetni” – mondta, hozzátéve: a harmadik fázisban már “a különböző ágazatokkal folytatott intenzív tárgyalásokkal kell kideríteni, hol vannak megtakarítási lehetőségek”.

Hirdetés

A Bundesnetzagentur átfogó felmérést tervez az ipari gázfogyasztásról, hogy gázhiány esetén dönteni tudjon a leállásokról. “Valószínűleg májusban kezdjük el a 2500 legnagyobb gázfogyasztó felmérését” – mondta Müller a Handelsblattnak. A hatóságnak ehhez naprakész betekintésre lesz szüksége a gázfogyasztásról. “Ennek köszönhetően olyan adatokra teszünk szert, amelyek lehetővé teszik számunkra a dinamikus reagálást” – fogalmazott Klaus Müller, hangsúlyozva, hogy alapvető fontosságú az adatok egységes módon történő összegyűjtése és szabványosított feldolgozása.

A hatóság vezetője elutasította azt a követelést, hogy még az akut gázhiány bekövetkezése előtt határozzák meg a leállítási sorrendet. “A kötelező leállási lista abszurd ötlet, mert nem veszi figyelembe az események dinamikáját” – mondta. Szerinte egyelőre arra kell helyezni a hangsúlyt, hogy önkéntes alapon ki legyen használva minden kiaknázható lehetőség a fogyasztás csökkentésére, a kényszerforgatókönyv életbe léptetésének megelőzése érdekében.

A hét elején a német bankszövetség, a Bundesverband deutscher Banken (BdB) elnöke, a Deutsche Bank igazgatója úgy fogalmazott, hogy recesszióba kerülne az európai és a német gazdaság az oroszországi energiaimport leállítása esetén. Christian Sewing annak a véleményének adott hangot, hogy “érzelmileg meg lehet ugyan érteni minden embargóra vonatkozó felhívást”, ám “ha erre kerülne sor, az nagy valószínűséggel a német gazdaságot és minden bizonnyal az európai gazdaságot is recesszióba taszítaná, amelynek aztán hosszú távú következményei lennének.”

MTI


Hirdetés

Hozzászólások: