A fiatalok legyőzték az idősebbeket a Munkapárt előválasztásán Izraelben

Hirdetés

Fotó: Facebook/Merav Michaeli

Izraelben a fiatal politikusok átütő erejű győzelmet arattak a szociáldemokrata párt előválasztásán kedden a párt idősebb generációjának képviselői fölött – jelentette a helyi média szerdán.

Merav Michaeli pártelnök mögött a pártlista második helyére a 35 éves, haifai Naama Lazimit választották meg, és az első öt helyre fiatalokat választott a nagy múltú párt tagsága.

Hirdetés

Lazimi annak köszönheti népszerűségét, hogy támogatója volt a jelenlegi parlamenti ciklusban a minimálbér emelésének, és tavaly év végén kiharcolta az állami kompenzációt a Tel-Aviv egyik felújításra kijelölt szegénynegyedéből kitelepített családoknak.

Omer Barlev veterán törvényhozó és közbiztonsági miniszter a pártlista második helyéről a kilencedikre szorult, és Nachman Sáj diaszpóraügyi miniszter, a párt másik nagy öregje is csak a 17. helyet tudta megszerezni, s ezért valószínűleg búcsút mondhatnak képviselői széküknek az izraeli parlamentben, a kneszetben.

A voksoláson a Munkapárt szavazásra jogosult 39 548 tagjából 57 százalék, vagyis 22 679 fő vett rész, hogy meghatározza a 33 képviselőjelölt helyét a parlamenti választásokra beadott pártlistán.

Hirdetés

A listát a nemi egyenlőség elvén állítják össze, fele-fele arányban szerepelnek, és fontosságban is egyensúlyban vannak a férfiak és a nők, vagyis Merav Michaeli elnöknő után minden második helyen, a lista 2., 4., 6. és 8. helyén nő szerepel.

A Munkapártnak jelenleg öt-hat parlamenti mandátumot ígérnek a közvélemény kutatások a november elsejére kiírt országos parlamenti választásokon elosztásra váró 120 törvényhozói helyből.

MTI


Hirdetés

Hozzászólások: