A bolgár elnök szerint valós veszélye van annak, hogy egész Európára átterjed a háború

Hirdetés

Fotó: TASR

Óva intett az ukrajnai háború kiterjedésétől Rumen Radev bolgár elnök vasárnap, a május elseje alkalmából tartott beszédében.

“Valós veszélye van annak, hogy ez a háború egész Európára átterjedhet, vagy akár világméretűvé is fajulhat” – mondta Radev.

A bolgár elnök bár nem említette beszédében Oroszországot és Ukrajnát, úgy fogalmazott, hogy “Európa szívében robbanások zaját hallani”.

Hirdetés

“Otthonunk, gyermekeink, hazánk és a természet is áldozatául eshetnek a helyzet elmérgesedésének” – figyelmeztetett. A bolgár vezető hangsúlyozta: “hazafias kötelessége” elejét venni annak, hogy Bulgária belesodródjék az ukrajnai háborúba. Az államfő e kijelentésével szembeszegült Kiril Petkov miniszterelnökkel, aki fegyverszállítmányokat akar Bulgáriából Ukrajnába. A kérdésben a liberális-szocialista négypárti kormánykoalícióban nincs egyetértés. A szocialisták a kormányból történő kilépéssel fenyegetnek, ha a többi koalíciós partner keresztülvinné a katonai segélyeket Kijevnek. A szófiai parlamentben egyébként jövő szombaton terveznek dönteni a lehetséges fegyverszállítmányok ügyében.

A szófiai vezetés mindemellett humanitárius támogatást nyújt Ukrajnának.

MTI


Hirdetés

Hozzászólások: