800 év után először ismét látható lesz a betlehemi csillag karácsonykor

Hirdetés

A Jupitert és a Szaturnuszt Naprendszerünk két legnagyobb bolygójaként tartják számon a csillagászok, akik szerint a betlehemi csillagot a két bolygó együttállása hozta létre. A szakemberek számításai szerint 800 éve nem voltak annyira közel egymáshoz, mint most karácsonykor lesznek, így újra láthatóvá válik a betlehemi csillag.

Hirdetés

„December 21-én éjszaka a két planéta a telihold 1/5-nek megfelelő távolságra látszik majd egymáshoz képest, szinte egybeolvadnak” – emelte ki Patrick Hartigan, a houstoni Rice Egyetem csillagásza. „A két bolygó közel állása meglehetősen ritka, mintegy 20 évenként bekövetkező esemény” – részletezte a professzor, hangsúlyozva, hogy még ritkább az az együttállás, amikor roppant közel látszik egymáshoz a Jupiter és a Szaturnusz.

Az origo.hu portál cikke szerint a két gázóriás fokozatosan kerül egyre közelebb egymáshoz a téli égbolton, végül december 21-én szabad szemmel szinte egy „csillagnak” fognak látszani. A legközelebbi helyzetükben nagyjából a telehold felényi távolságra lesz látható egymástól a két bolygó és ez karácsony napjáig valószínűleg úgy is marad.

Hirdetés

Már a 17. században Johannes Kepler is úgy vélte, a betlehemi csillag története a Jupiterhez és a Szaturnuszhoz köthető, míg mások azt gondolták, a napkeleti bölcsek három bolygó, a Jupiter, a Szaturnusz és a Vénusz hármas együttállását követhették. A Vénusz ugyan nem lesz részese az együttállásnak, ám a jelenség az égen, különösen az Egyenlítő környékén, de a világ bármely táján látványosnak és láthatónak ígérkezik. „Egészen 1226. március 4-éig kell visszamenni, a planéták ilyen közeli együttállása akkor volt megfigyelhető a hajnali égen” – mondta a csillagász, aki szerint egészen 2080. március 15-éig nem is lesz ilyen közel újra a Jupiter és a Szaturnusz. A következő hasonló együttállás pedig 2400 után következik be, így mindenképpen érdemes megfigyelni a jelenséget.

Fotó: Illusztráció | Forrás: Adobe Stock
Forrás: maszol.ro


Hirdetés

Hozzászólások: