7 hely Budapest közelében, ha egynapos kirándulásra vágysz

Hirdetés

A kiszámíthatatlan helyzetben nehezen kötelezi el magát az ember hosszabb utazásra, de szerencsére Budapest környékén is lehetőség van a hétköznapokból való spontán kiszakadásra. Aktív pihenésre alkalmas, természetközeli kirándulóhelyeket gyűjtöttünk össze- írja a welovebudapest.com

Nagy-Kopasz hegy és Csergezán Pál-kilátó

Fotó: Hirling Bálint – We Love Budapest

A Budai-hegység legmagasabb csúcsa a Nagy-Kopasz hegyé, ami rövidebb és hosszabb túrázgatásra is lehetőséget ad. Autóval és busszal a Telki felé vezető országúton közelíthető meg a belváros felől (az autóbuszok a Széna térről indulnak). A Hidegvölgyi Erdei Pihenőhely és Parkoló valamivel Budakeszi után bukkan fel jobb kéz felől, itt a Sisakvirág tanösvényen kell megkezdeni a túrát. A tanösvény egészen Nagykovácsiig megy, nekünk viszont el körülbelül negyedóra után kell térni a sárga kereszt jelzésű ösvényre, mely elvezet a Tarnai-pihenőre keresztelt, fehér dolomitsziklák együtteséből álló kopár fennsíkra, amelynek szirtjeiről üdítő kilátás tárul elénk. Innen már nincs messze a szép körpanorámát nyújtó, vitorlaszerű Csergezán Pál-kilátó – innen vagy visszatérünk a Hidegvölgyi pihenőhelyre, vagy folytatjuk utunkat Nagykovácsi és a Nagy-Szénás felé. De tehetünk egy körtúrát is az erdőben, útba ejtve az Anna-vadászlakot és a Csergezán Pál-síremléket.

Hirdetés

Dobogókő

Fotó: We Love Budapest

Akár igazak a Földet behálózó energiaáramlatokról és a „Föld szívcsakrájáról” szóló mendemondák, akár nem, Dobogókő egyike a top 3 magyarországi kirándulóhelynek, ahol semmihez nem fogható feltöltődést tapasztalhatunk meg. Nem véletlen, hogy a magyar természetjárás történetének fontos állomása, többek között itt létesült Magyarország legelső erdei menedékháza is. Az egykori, ma már múzeumként működő turistaház és a ma is szállásként funkcionáló jogutódja mögött található a híres kilátópont, ahonnan a festői Dunakanyar, a Visegrádi-hegység és a Börzsöny, tiszta időben a Magas-Tátra is kivehető jó időben. Hosszabb kirándulás keretében elérhető innen a Rám-szakadék, a Vadálló-kövek, a Prédikálószék, a Pilis-tető, de könnyebb, rövidebb körséták is teljesíthetőek innen kiindulva, például a két kilométer hosszú Thirring-körút a kilátószikla alatti erdőben. Hosszabb kirándulás keretében – ha nem vagyunk autóhoz kötve – az Országos Kéktúra vonalán Pilisszentkeresztre is letúrázhatunk, útba ejtve a Zsivány sziklákat.

Prédikálószék

Fotó: Bartha Dorka – We Love Budapest

Pár fokkal keményebb terep vár arra, aki a Prédikálószéket tűzi ki úticélul. A 16 kilométeres túra 6-7 óra alatt teljesíthető, és inkább gyakorlott túrázók részére ajánlott: bokát fogó túrabakancs és vízzel töltött kulacs kötelező kellék, mivel útközben nem lesz honnan vizet szereznünk. A kiindulópont Dömös, amit tömegközlekedéssel az Újpest-Városkaputól induló 2920-os busszal közelíthetünk meg; ha autóval jövünk, a Kossuth Lajos út és a dömösi Malom-patak találkozásánál lévő fizetős parkolóban tudjuk hagyni a kocsit.

A buszmegállóból és a parkolóból is a Királykúti utat kell megcélozni, amelyre rákanyarodva kisétálhatunk a faluból. Kövessük a turistajelzéseket, amelyek elvezetnek a Szentfa kápolna búcsújáró hely, a különleges formájú és csodálatos kilátást nyújtó Vadálló-kövek mellett. Innen nincs is olyan messze a Prédikálószék 639 méteres csúcsa és 12 méteres kilátója, ahonnan elénk tárul a Dunakanyar, a tekergő Duna, a Börzsöny domborulatai, a visegrádi vár és a távolban a Vác feletti Naszály hegye.

Hirdetés

Csóványos

Fotó: Bartha Dorka – We Love Budapest

Szintén egész napot igényel a Börzsöny legmagasabb csúcsának, a 938 méteres Csóványosnak a meghódítása is. Első lépésként Királyrétre kell eljutnunk, amit vagy kocsival, vagy a Nyugatiból induló zónázóval Kismarosra érkezve, majd a Királyréti Erdei Vasútra felszállva vagy busszal közelíthetünk meg. Királyréten parkolhatunk is a Cseresznyefa parkolóban. Utunkhoz elengedhetetlen a térkép, GPS vagy legalább mobilra letöltött, a turistautakat mutató applikáció, mert mégiscsak egy 600 km2 területű hegységben fogunk bolyongani. A túra során elkaptatunk az elhagyatott magas-taxi turistaház, a nagy fakereszttel is jelzett turistaút-csomópontot, a Rakodó, a Szabó-köveket, a Haramia-lyukat, a Vilma-pihenőt. A 938 méter magas csúcson egy 22 méter magas kilátó áll, ahonnan elképesztő panoráma tárul a szemünk elé, tiszta időben akár 110 km-re is ellátunk, egészen a Magas-Tátra kékes hegyláncáig.

Nagymaros és Zebegény

Fotó: Hirling Bálint – We Love Budapest

Mindkét település a Dunakanyar legnépszerűbb kirándulóhelyei közé tartozik, nehéz is lenne választani köztük. Éppen ezért az őket összekötő túraösvényt is a nyakunkba vehetjük, legegyszerűbben a kék kereszt jelzéssel ellátott, 8 kilométeres úton, melynek két végpontja a Nagymaros feletti Köves-mező kőkeresztje és a Zebegény feletti kilátó Trianon-emlékmű. Ha autóval mennénk, akkor ezen az ösvényen kényelmesen vissza is sétálhatunk a kocsihoz. Ha vonatoznánk, több látnivaló is belefér útközben, például a vadregényes Remete-barlang vagy a Julianus-kilátó. De a két faluba érkezve sem unatkozhatunk: Nagymaroson van például szabadstrand, átkompozhatunk Visegrádra is, de helyben maradva érdemes Piknik Manufaktúrát és a Danu Bárt kipróbálni. Zebegényben a Füstölgő Sarok BBQ és a Danu Kerékbár ajánlott az éhes túrázók figyelmébe.

Hirdetés

Kéktúra Hűvösvölgytől Solymár határáig

Fotó: Balkányi László – We Love Budapest

Az ország legismertebb, 27 szakaszból álló útvonala Budapestet sem kerüli el: a 14. szakasz a Budai-hegységben húzódik a 14,2 kilométeren. Nincsenek durva szintkülönbségek, és két kilátó is csodás panorámát kínál útközben. A kirándulás a 61-es vagy az 56, 56A villamosokkal könnyen megközelíthető Hűvösvölgyben kezdődik, ahol a Rozália utcára rákanyarodva juthatunk be az erdőbe. Csak a kék jelzést kell követni, elhaladunk a hármashatárhegyi repülőtér, Mátyás király volt vadasparkjának emlékoszlopa, a legendás Oroszlán-szikla, az Árpád-kilátó mellett, átcsorogva a Hármashatár-hegyre, ahol a kilátónál bepecsételhetjük a Kéktúra-füzetünkbe a szakasz első bélyegzőjét. A második pecsétet a Virágos-nyeregben nyerhetjük el, innen pedig már tényleg csak egy kellemes, 4,5 kilométeres levezető séta lejutni a Rozália téglagyárig az utolsó pecsétért. Vissza Budapestre legegyszerűbben a 218-as busszal juthatunk be a Solymár, téglagyári bekötő út megállóból.

Gerecse kapuja Tatabányán

Fotó: Kovács Attila

Viszonylag újnak számít a hazai túrázók körében a két éve épült Gerecse Kapuja Látogatóközpont, amit a kezdő és a sportosabb kirándulóknak is egyaránt ajánlunk. Autóval és tömegközlekedéssel egy órára található Tatabánya, ahol az ikonikus turulszobor mögött kapott helyet a központ. Étterem, kerékpár-, via ferrata- és sziklamászó-felszerelést kölcsönző bolt is nyílt benne, hogy kiszolgálja a kirándulók kényelmét. Három tanösvényt is találunk körülötte, amiket bejárva barlangot és egy egykori aknatoronyból épített 30 méteres kilátót (a környék kuriózumát) is útba ejthetünk. A jól feltérképezett erdei biciklisutak az edzett terepbringásoknak kedveznek elsősorban. A hely előnye a változatos szabadtéri programlehetőségekben rejlik, a bevállalósabbak nagyobb túraútvonalakat is találhatnak a közelben, de aki csak kicsit szeretne kikapcsolódni a természetben, az is kényelmes szakaszok között válogathat.

Forrás: welovebudapest.com


Hirdetés

Hozzászólások: