5 DOLOG, AMIT TE IS MEGTEHETSZ A LÁNGOLÓ AMAZONASÉRT

Hirdetés

Fotó: Euronews

5 DOLOG, AMIT TE IS MEGTEHETSZ A LÁNGOLÓ AMAZONASÉRT

Az Amazonas esőerdőjében közel 73000 tüzet észleltek ebben az évben. Ez közel kétszerese annak, amit tavaly számoltak, 2019-ben tehát rekordról beszélhetünk. A tüzet emberek okozzák. Ebben az évszakban égetik a tarlót a földművesek, a forró, száraz időben pedig a tüzek rendkívül gyorsan terjednek. Jair Bolsonaro elnök pedig nem is próbál meg segíteni a helyzeten.

Figyelmen kívül hagyva a tűzvész miatti aggodalmakat, azt mondta: “Régebben láncfűrész kapitánynak neveztek. Ma Nero vagyok, lángokba borítottam az Amazonast.”

Hivatalba lépése óta Bolsonaro tulajdonképpen akadályozza a kormányhivataloknak az esőerdők védelmének érdekében tett erőfeszítéseit.

Hirdetés

A mostani tüzek olyan füstréteget hoztak létre, melyek becslések szerint 1,2 millió négyzetmérföld szélességű, az erdők elvesztése pedig eszeveszett sebességgel gyorsítja a globális felmelegedést..

Bár úgy tűnhet, a tűzvész elsöprő erejű, tehetetlenek vagyunk ellene a távolból, azért akadnak olyan dolgok, amiket mi is megtehetünk a változás érdekében.

Tájékozódjunk és tájékoztassunk másokat!
A hivatalos forrásokból tájékozódhatunk a válságról. A részletekről pedig számoljunk be a barátainknak, családtagjainknak. Minél többen ismerik fel a helyzet súlyosságát, annál többet tehetünk.

Akik értenek portugálul, böngészhetik Brazília Nemzeti Űrkutatási Intézetének honlapját, mely műholdas képeket rögzít és beszámol a tüzek számáról. Az InfoAmazonia pedig térképen mutatja meg az éppen tomboló tüzeket.

Csökkentsünk, hasznosítsunk újra, használjunk fel újra!
Érdemes tájékozódni arról, hogy mit tehetünk a fák védelméért a hétköznapokban, ami hatással lehet az esőerdőkre is. Csökkenthetjük például a papír- és fa használatát a mindennapokban. Az Amazonasból kivágott fák nagy mennyiségű papír alapanyagát adják. A kisebb kereslet kevesebb erdőirtást jelent.

Adományozzunk!
Hat olyan jótékonysági szervezet van, ami az Amazonas esőerdőinek megmentésén fáradozik. Ezek a szervezetek négyből három csillagot kaptak a Charity Navigato-rtól, ami egy nonprofit szervezet, és a jótékonysági szervezeteket osztályozza elszámoltathatóságuk és pénzgazdálkodásuk szempontjából.

Íme, a hat szervezet:

Önkénteskedjünk!
Nem arra gondolunk, hogy kerekedj fel, és a két kezeddel oltsd a tüzet, vannak más módszerei is a segítségnyújtásnak. Az előző pontnál felsorolt szervezetek szívesen adnak információt arról, hogy konkrétan hol és miben segíthetsz, érdemes megkérdezni őket.

Az 1980-as években a Rainforest Action Network kampányt indított, melyben felszólította a Burger Kinget, hogy hagyja abba az olcsó marhahús behozatalát a trópusi esőerdők területéről. Az étteremlánc pedig 35 millió dollár értékű szerződést mondott vissza. A közelmúltban a szervezet a pálmaolajjal készült halloween-cukorkák gyártásának és forgalmazásának leállítását tűzte ki célul.

Hirdetés

Hallassuk a hangunkat!
Telefonálhatunk vagy írásban is megkereshetjük a képviselőket, minisztériumokat, felhívva a figyelmüket a katasztrófára. Ha sokan vagyunk, ösztönözhetjük a politikusokat arra, hogy helyesen cselekedjenek egy válsághelyzetben, akkor is, ha éppen nem a katasztrófasújtotta területen élünk.

Az Amazonas esőerdőinek leégése és az erdőirtás tartós hatással lesznek a globális éghajlatra. Ha ebben a témában posztolunk a közösségi oldalakon, akkor használjuk a #PrayforAmazonia és a #AmazonRainforest hashtageket.

Forrás: businessinsider.com

okoanyu.blog.hu

Hirdetés

Hozzászólások: