400 millió Covid-19 elleni vakcinát szállíthatnak az uniós országokba

Hirdetés

400 millió adag védőoltást állít elő a Covid-19 ellen az AstraZeneca. A nemzetközi gyógyszeripari vállalat erről szombaton írt alá megállapodást az Európai Vakcina Szövetség négy alapító államával, Németországgal, Franciaországgal, Olaszországgal és Hollandiával- írja az Euronews

A vakcinát az Oxfordi Egyetemmel közösen fejlesztik. Roberto Speranza olasz egészségügyi miniszter közölte, hogy a vakcinák kiszállítása az év vége előtt megkezdődik. Az AstraZeneca önköltségi áron adja az oltóanyagot. A négy ország kifizeti a gyártás költségeit, és minden uniós államnak juttat a vakcinából.

Hirdetés

Az AstraZeneca vezérigazgatója, Pascal Soriot azt mondta: jók az első teszteredmények, de végleges választ csak szeptemberben adhatnak arra, hogy valóban hatékony-e az oltóanyag a koronavírussal szemben.

A gyógyszeripari cég folyamatosan bővíti gyártási kapacitását, és nyitott más vállalatokkal is az együttműködésre annak érdekében, hogy – nyereség nélkül – még a pandémia ideje alatt kifejlessze a vakcinát az egész világ számára.

A vállalat a most aláírt megállapodáshoz hasonló szerződést kötött korábban – 700 millió adag vakcináról – az Egyesült Királysággal, az Amerikai Egyesült Államokkal, a Járványkészültségi és Innovációs Koalícióval és a Vakcinák és Immunizálás Nemzetközi Szövetségével.

Az Európai Vakcina Szövetség célja, hogy felgyorsítsa a koronavírus elleni védőoltás elérhetőségét minden olyan európai ország számára, mely részt kíván venni a kezdeményezésben.

Hirdetés

Forrás: hu.euronews.com


Hirdetés

Hozzászólások: