300 millió adagot rendelt az oxfordi oltóanyagból 4 európai ország

Hirdetés

Első körben háromszázmillió adag koronavírus-vakcina leszállítására szerződött négy európai ország, Hollandia, Németország, Franciaország és Olaszország az Astrazeneca nevű gyógyszeripari céggel. Az oxfordi egyetemmel közösen kifejlesztett oltóanyagról még nem tudni, hogy hatásos vagy biztonságos-e, bár a tesztek a harmadik fázisban tartanak- írja az Euronews

Hirdetés

– A klinikai tesztekkel párhuzamosan elindítottuk a gyártást is. Ez természetesen pénzügyi kockzatot jelent, de ez az egyetlen módja annak, hogy októberben elkezdjük szállítani a vakcinát, ha a klinikai tesztek sikeresek – mondta az Astrazeneca vezérigazgatója. – Több tízmillió adag vakcinát tudunk majd szálítani még az idén az Egyesült Államokba, Európába és a világ többi részébe is, a maradékot pedig jövőre.

A járvány okozta gazdasági válságból csak az oltóanyag jelenti az egyértelmű és végleges kiutat, ezért minden állam biztosítani szeretné, hogy ha lesz vakcina, abból minél hamarabb részesülhessen – ez azonban kockázatos üzlet.

– Semmit nem tudunk erről a vakcináról – mondja a francia nemzeti kutatóintézet kutatási igazgatója, Yves Gaudin. – Semmilyen publikáció nem támasztja alá, miért lehet ezt a oltóanyagot ilyen gyorsan piacra dobni. De vissza kell vonniuk mindent, ha az oltóanyag nem véd vagy nem felel meg a biztonsági követelményeknek.

Hirdetés

A megegyezés az első konkrét lépése a négy európai állam által a vakcina beszerzésére létrehozott szövetségnek, amelyhez más európai országok is csatlakozhatnak.

A szerződő felek hozzájárulnak a gyártási és fejlesztési költségekhez is.

Az Astrazenecával hasonló megállapodást kötött már az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság is, és tárgyalásokat folytat az Európai Bizottság is.

Fotó: AP Photo/Ted S. Warren, File)
Forrás: hu.euronews.com


Hirdetés

Hozzászólások: