2022-re elkészülhet a világ legnagyobb és egyben a legolcsóbb napelemfarmja

Hirdetés

2022 közepére, az Egyesült Arab Emírségekben helyezhetik üzembe a világ legnagyobb és egyben legolcsóbb napelemfarmját, az Al Dhafrát. A gigászi létesítmény 160 ezer háztartást láthat majd el tiszta energiával.

Az Egyesült Arab Emírségek fővárosának villamosenergia-ellátásáért felelős vállalata, az Abu Dhabi Power Corporation bejelentette: megépítik a világ legnagyobb napalemfarmját, ami egyúttal a legolcsóbb is lesz.

Hirdetés

Ha minden a tervek szerint halad, akkor a 2 GW kapacitású napelemfarm megépítése kilowattóránként 1,35 centbe, vagyis alig 4,3 forintba kerül majd.
Az új telepnek köszönhetően mintegy 160 ezer háztartást tudnak megújuló enrgiaforrásból származó elektromos árammal ellátni.

A Greentech Media beszámolója szerint az Egyesült Arab Emírségek azért is tud ennyire jó befektetés-teljesítmény arány mellett napelemfarmot építeni, mert az országban rengeteget süt a nap, nem mellesleg pedig hatalmas, kihasználatlan földterület található.

Az Emirátusoknak nem ez lesz az egyetlen ilyen létesítménye: 2019 nyarán kapcsolták be a Noor Abu Dhabit, ami a világ jelenlegi legnagyobb, egybefüggő napelemfarmja. Ezzel 1 millió tonnával kevesebb szén-dioxid kerül a légkörbe, ami olyan, mintha 200 ezer autó eltűnne az utakról.

Fotó: EWEC
Forrás: hvg.hu


Hirdetés

Hozzászólások: