2020-ban 20 millió forintos kárt okoztak a graffitisek a vasútnak

Hirdetés

És az előző évekhez képest javuló tendencia tapasztalható.

Idén több mint 20 millió forintos kárt okoztak a graffitisek a vasútnak, a járművek külső és belső faláról tízezer négyzetmétert meghaladó felületről kellett firkákat eltávolítani – tájékoztatta a MÁV-Start csütörtökön az MTI-t.

Hirdetés

A közlemény szerint az előző évekhez képest javuló tendencia tapasztalható. November végéig 1385 jármű belső felületeiről csaknem 7000 négyzetméternyi firkálást kellett letisztítani, ez a tavalyinak a négyötöde. Az idén 262 vasúti járművön majdnem 3500 négyzetméternyi külső felületet kellett megtisztítani, ami a tíz évvel korábbinak alig több mint az ötöde, és csaknem megegyezik az előző évivel.

Hirdetés

A vasúttársaság a rongálások megelőzésére a vasútőri jelenléten túl egyre több járművön alkalmaz kamerákat, már a járműpark 12 százalékán van beépített kamerarendszer. Speciális antigraffiti réteg is védi a járművek több mint ötödét.

Magyarországon a graffitis rongálások a kár értékétől függően szabálysértésnek vagy bűncselekménynek minősülnek – emlékeztetett a közlemény. A vasúttársaság az idén 189 feljelentést tett graffitizés miatt.


Hirdetés

Hozzászólások: