180 napra engedélyezték a légi kémiai szúnyogirtást. A Nemzeti Népegészségügyi Központ erre figyelmeztet, hogy a szúnyoggyérítés idején:

Hirdetés

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) 180 napra engedélyezte a légi kémiai szúnyogirtást arra hivatkozva, hogy megelőzzék egy esetleges szúnyogok okozta betegséghullám megjelenését. A szúnyoggyérítés idején a szabadban tárolt tárgyakat, ruhákat le kell takarni vagy zárt térbe vinni, az ablakokat, ajtókat bezárni, a szellőztetőt kikapcsolni.

z intézkedésre azután került sor, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) arról tájékoztatta az országos tisztifőorvost, hogy az elmúlt hetek esőzései miatt elszaporodtak a szúnyogok, és a megfelelő mértékű gyérítés a meglévő biológiai, illetve földi, kémiai módszerekkel már nem biztosítható – írta az NNK az MTI-nek küldött közleményben.

Hirdetés

Idén megszenvedjük a szúnyoginváziót – nem igaz a “fecsketeória”
Az NNK deltametrin és természetes piretrin hatóanyagtartalmú biocid termékekkel engedélyezte a szúnyogok légi úton történő gyérítését.

Az NNK arra figyelmeztet, hogy a szúnyoggyérítés idején a szabadban tárolt tárgyakat, ruhákat le kell takarni vagy zárt térbe kell vinni. A kezelés alatt és után egy órán át az ablakokat, ajtókat zárva kell tartani, a szellőztető berendezéseket pedig ki kell kapcsolni.

A rovarok a csípés kellemetlen érzésén túl több fertőző betegség terjesztői lehetnek, ráadásul az utóbbi években több olyan trópusi szúnyogfaj is megjelent, amely forró égövi betegségeket terjeszt – áll a közleményben.

Hirdetés

A népegészségügyi központ arra is kitért, hogy a szúnyogok ellen egyénileg is védekezhetünk az épületek körüli, a szúnyoglárváknak otthont adó, kisebb pangó tócsák, például vízzel teli kaspók megszüntetésével, kiürítésével – írta az MTI.

A szúnyoggyérítés ütemterve, a beavatkozások helyszíne és ideje letölthető az OKF honlapjáról.

Forrás: napi.hu

Hirdetés

Hozzászólások: