18 korrupt Rendőrt tartóztattak le, akik pénzt kértek gyorshajtóktól, a büntetés helyett

Hirdetés

Őrizetbe vettek több autópályarendőrt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy készpénzért cserébe nem büntettek meg szabálysértő autósokat az M1-es autópályán Győr-Sopron megyében – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség kedden az MTI-vel.

A Győri Regionális Nyomozó Ügyészség előnyért hivatali kötelességet megszegve, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást – olvasható a közleményben, amelyet Keresztes Imre főügyész jegyez.

A főügyész azt írta: a nyomozás eddigi adatai szerint a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságnál dolgozó rendőrök az M1-es autópályán ellátott szolgálatuk alatt a szabálysértőkkel szemben készpénzért cserébe „elálltak a további intézkedésektől”.

Hirdetés

Az ügyészség a bizonyítékokra tekintettel kedden összehangolt akciókat hajtott végre, amelyek célja az elkövetők tettenérése, elfogása, őrizetbe vétele, illetve további bizonyítékok beszerzése volt. Az ügyészség házkutatásokat végez, gyanúsítottakat hallgat ki, amely cselekmények jelenleg is folyamatban vannak.

Az ügyben 18 embert vettek őrizetbe, s a házkutatások során több mint tízezer euró (csaknem 3,2 millió forint) készpénz került elő. Az ügyészség valamennyi elkövetőnél indítványozza, hogy hozzanak személyi szabadságot érintő kényszerintézkedést, amelyről a Győri Törvényszék Katonai Tanácsának nyomozási bírája dönt.

Közölték továbbá, hogy az akció végrehajtásában a Győri Regionális Nyomozó Ügyészségnél szolgálatot teljesítő ügyészeken túl közreműködik a Nemzeti Védelmi Szolgálat, a Készenléti Rendőrség és a Terrorelhárítási Központ, összesen mintegy 150 ember.

Az efféle hivatali vesztegetés elfogadása 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, ám a büntetési tétel felső határa – tekintettel a halmazati szabályokra – 12 év.

Hirdetés

Hozzászólások: