152 ukrán katona aláaknázott holttestére bukkant az orosz hadsereg

Hirdetés

A mariupoli Azovsztal acélműben az ukrán erők kapitulálása után az orosz hadsereg egy 152 ukrán katona holttestét rejtő izotermikus furgont talált, amelyben a tűzszerészek négy aknát fedeztek fel – jelentette ki Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a keddi hadijelentést ismertetve.

A tábornok szerint a robbanóanyag elegendő lett volna ahhoz, hogy a járműben maradt összes holttestet megsemmisítse. Konasenkov az Azovsztalban őrizetbe vett hadifoglyok vallomására hivatkozva azt állította, hogy a halottakat Kijevből kapott parancsra aknázták alá az üzemképtelen hűtőrendszerű furgonban.

Hirdetés

Emlékeztetett rá, hogy az Azov alakulat tagjai a megadást megelőzően nyilvánosan a halottak elszállítását és átadását kérte a hozzátartozóknak Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktől, amire nem érkezett válasz. A szóvivő szerint a “provokáció” célja az volt, hogy Oroszországot vádolhassák meg a holttestek szándékos megsemmisítésével, valamint kísérlet az ukrán vezetés reputációjának megmentésére. Ígéretet tett rá, hogy a holttesteket ki fogják adni Ukrajna képviselőinek.

Konasenkov elmondta, hogy az elmúlt nap folyamán nagypontosságú levegő-föld rakéták négy vezetési pontra és 13 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulására, a harcászati légierő gépei és drónjai pedig három vezetési pontra, 69 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra, egy radarállomásra és két lőszerraktárra mértek csapást. A légicsapások következtében mintegy 290 “nacionalista” vesztette életét és 23 haditechnikai eszköz vált üzemképtelenné.

Hirdetés

A beszámoló értelmében az orosz légvédelem egy Szu-25-ös repülőgépet és hat drónt lőtt le. A rakéta- és tüzérségi erők 38 vezetési pontot, 417 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, 46 lőállásban lévő tüzérségi és aknavetős üteget, 36 haditechnikai eszközt – köztük egy Uragan és egy Grad rakétasorozatvetőt -, két lőszerraktárt és egy üzemanyagraktárt semmisített meg.

Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a különleges katonai művelet kezdete óta 184 repülőgépet, 128 helikoptert, 1070 drónt, 325 légvédelmi rakétarendszert, 3342 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 454 rakétasorozatvetőt, 1738 tüzérségi löveget és aknavetőt eszközt, valamint 3311 speciális katonai járművet semmisítettek meg.

Az orosz védelmi tárca hétfő este ismét arról tett bejelentést, hogy az ukrán fegyveres erők és külföldi zsoldosok oktatási és egészségügyi létesítményeket használnak fel katonai célokra. A minisztérium emellett azt közölte, hogy Kraken elnevezésű ukrán nacionalista egység fegyveresei büntetőakciókat hajtottak végre Harkiv megye lakosai ellen, akiket az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) oroszbarát érzelmekkel gyanúsított meg.

Ezeknek az embereknek az otthonába az osztagok a tájékoztatás szerint éjjelente törnek be, ott fizikailag bántalmazzák őket, egyeseket ismeretlen helyre hurcolnak. A minisztérium szerint Harkiv megyében már több tucatnyian tűntek el az ilyen büntető razziák után.

MTI


Hirdetés

Hozzászólások: