11 millió forint nyomravezetői díj jár a szigetszentmiklósi olajszennyezés ügyében

Hirdetés

A Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetője kétmillió forint nyomravezetői díjat tűzött ki a szigetszentmiklósi olajszennyezés ügyében, a civilek pedig további több mint 8,8 millió forintot ajánlottak fel a felelős felkutatására.

Mint ahogy arról mi is beszámoltunk, az elmúlt húsz év legsúlyosabb olajszennyezése történt a Ráckevei- (Soroksári-) Duna-ágon, miután ismeretlenek nagy mennyiségű sűrű fáradt olajat engedtek múlt héten Szigetszentmiklóson egy csapadékvíz-csatornába.

Hirdetés

A Duna-ágba kifolyó, hat köbméternyi szennyeződést a nádas megfogta, legalább kétezer négyzetméternyi területen elpusztítva a védelem alatt álló úszólápot és part menti növényzetet.

Van olyan hely a nádasban lévő stégek mellett, ahol 20-25 centiméter vastagságban áll a fáradt olaj, amely

azért rendkívül környezet- és egészségkárosító anyag, mert egyliternyi mennyiség is képes egymillió liter édesvizet, azaz körülbelül 50 ember évi ivóvízkészletét szennyvízzé változtatni.
A víz tetején szétterülve megakadályozza az oxigénáramlást, ezzel súlyos károkat okoz a növény- és állatvilágban.

Hirdetés

Az ORFK azt kéri, hogy aki az elkövetővel, jelenlegi tartózkodási helyével vagy a bűncselekménnyel kapcsolatban információval rendelkezik, tegyen bejelentést a főkapitányságon vagy a 112-es segélyhívón.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán


Hirdetés

Hozzászólások: