11 megyére adtak ki riasztást! Havazás és hatalmas 80 km/órás szélvihar érkezik!

Hirdetés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés
Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2020.01.29. szerda éjfélig
VEGYES CSAPADÉK:

A keleti országrész fölött egy melegfronti csapadékzóna húzódik, melynek súlypontja egyre keletebbre helyeződik a nap folyamán. Ebből a csapadékzónából az Északi-középhegység térségében főként havazás, havas eső, néhol ónos eső, fagyott eső várható, míg másutt eső lesz a jellemző csapadékforma. Az északkeleti határvidéken, illetve a magasabban fekvő részeken (Mátra, Bükk, Zemplén, Heves-Borsodi-dombság, Aggteleki-karsztvidék) ugyanakkor 3-5 cm-t meghaladó hó valószínű kora délutánig, majd átmenetileg megszűnhet a csapadék. Késő délután nyugat felől egy másik, intenzív (hidegfronti) csapadékzóna vonul át az ország felett. Az ország nagy részén eső, zápor lesz a jellemző csapadékforma, de a Dél-Dunántúlon, a Dunántúli-középhegységben és a Mecsekben az intenzitás hatására a záport hózápor válthatja fel és néhány cm-es olvadozó hóréteg (tapadó hó) kialakulhat.

Hirdetés

A délnyugati országrészben az intenzívebb csapadékgócokban az ég is megdörrenhet, tehát nem zárható ki egy-egy zivatar, hózivatar kialakulása. A hidegfronti csapadékzónából a fentebb említett északkeleti tájakon, de leginkább Borsod északi részén ismételten több cm hó is hullhat, részben intenzívebb hózáporokkal, vizes, tapadó hó formában. Az éjszaka folyamán a csapadékzóna nagyrészt elhagyja az országot, szerdán reggel legfeljebb a Nyírségben lehet még némi havas esőre, hóra számítani (lepel – 1,2 cm)

Szerdán napközben szórványosan kialakulhatnak záporok, esetleg hózápor, de ebből megmaradó hóra nem kell számítani.

VIHAROS SZÉL:

Késő délutántól az érkező markáns hidegfront mentén a Dunántúlon az északnyugatira forduló szelet várhatóan 60-70, az intenzív csapadékgócok környékén és a magasabban fekvő tájakon néhol 80 km/h-t elérő szélrohamok kísérhetik. Este a Duna-Tisza közén is előfordulhatnak 70 km/h-t elérő lökések. A front átvonultát követően késő este veszít erejéből a szél.

2020.01.28. 10:30 Országos Meteorológiai Szolgálat

Forrás: met.hu


Hirdetés

Hozzászólások: