102 éves a legidősebb gyógyult magyar koronavírusos beteg

Hirdetés

102 éves a legidősebb gyógyult beteg – hangzott el az Operatív Törzs szerdai tájékoztatóján. Mindnyájunkat foglalkoztat, hogy elkerülhető-e a második hullám, a vélemények többsége arról szól, hogy a vírus alacsony szinten, de köztünk marad, és elképzelhető, hogy az influenzaszezon idején többletmegjelenést fog produkálni – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos.

A kormány szerdán is ülésezik, elemzi és értékeli a bevezetett korlátozó intézkedéseket, a döntésekről pedig a csütörtöki kormányinfón számolnak be – fogalmazott Kiss Róbert rendőr alezredes az Operatív Törzs szerdai tájékoztatóján. Mint mondta, már 880-an használják aktívan a hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzését, és összesen 11 172 karantén van érvényben.

Hirdetés

Rémhírterjesztéssel kapcsolatban már 120 esetben kezdeményezett büntetőeljárást a rendőrség. Személyforgalomnál kilépő oldalon Hegyeshalomnál egyórás várakozásra kell számítani – ismertette a rendőrtiszt.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, újabb tíz magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 3931 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma a járvány kezdete óta. Meghalt két idős, krónikus beteg, ezzel 534 főre emelkedett a meghaltak száma, 2190-en pedig már meggyógyultak. Kedvező adat, hogy az aktív fertőzöttek száma 1207 főre csökkent, 49 százalékuk budapesti, 51 százalékuk vidéki lakos– jelezte Müller Cecília. Jelenleg 414 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen.

Kedvező tendencia mutatkozik az idősotthonok esetében is – hangsúlyozta a tisztifőorvos. Már jó ideje nem emelkedett az érintett intézmények száma, ahol felfedeztek koronavírusos eseteket, és folyamatosan gyógyulnak a megbetegedettek. Összesen 899-en váltak pozitívvá az egész járvány időtartama alatt az ország 33 idősotthonában. Az országos tisztifőorvos szerint a 33 idősotthonban lakó 5991 fő közül összesen 899-en váltak pozitívvá, 468-an pedig már meggyógyultak.

Müller Cecília közölte: az új ellátási rend szerint már ismét lehetőség van nem koronavírusos betegek fogadására. Ami a nagyvilágot illeti, számos területen még szaporodik az új esetek száma, a június 2-i adatok szerint világszerte 6 millió 400 ezer fertőzöttet tartanak nyilván. Az összes halálozás pedig megközelíti a 380 ezret – tette hozzá.

Hirdetés

Európában 2 millió fertőzöttet regisztráltak, az USA-ban 1,8 milliót.Még nem lélegezhet fel a világ– hangsúlyozta Müller Cecília, hozzátéve: az új esetek rangsorát vizsgálva az látszik, hogy jelenleg leginkább az Amerikai Egyesült Államok érintett. A magyarországi viszonyok nagyon kedvezőek, bizonyosan az első hullám végén vagyunk – szögezte le. Az Origo kérdésére a tisztifőorvos elmondta,102 éves a legidősebb gyógyult beteg.

Mindnyájunkat foglalkoztat, hogy elkerülhető-e a második hullám, a vélemények többsége arról szól, hogy a vírus alacsony szinten, de köztünk marad, és elképzelhető, hogy az influenzaszezon idején többletmegjelenést fog produkálni – fogalmazott szintén az Origo kérdésére Müller Cecília. Emlékeztetett, felkészülten várjuk, ha lesz ilyen hullám.

Május 28-tól a magyar állampolgárok is szabadon beutazhatnak Horvátország területére– tájékoztatott Kiss Róbert.


Hirdetés

Hozzászólások: