100 százalék, hogy lesz Magyarországon második hullám a SOTE rektora szerint

Hirdetés

Merkely Béla biztos benne, hogy a koronavírus-fertőzésnek lesz második hulláma Magyarországon, bár pontosan nem tudja, hogy mikor. A SOTE rektora az ATV Heti Napló Sváby című műsorában azt is mondta, hogy “még egyszer nem lehet úgy lezárni az országot, mint tavasszal”.

Szinte biztos vagyok benne, hogy lesz második hullám – mondta Merkely Béla az ATV műsorában, hozzátéve, hogy hullámról akkor lehet beszélni, hogyha a vírus reprodukciós aránya (R) tartósan nagyobb 1-nél, vagyis ha egy fertőzött legalább 1 vagy annál több újabb esetet generál.

Hirdetés

A meleg nem kedvez a vírusnak, a nagymeleg kedvez a járványnak
Merkely szerint a vírusnak nem jó a meleg, azokban az országokban, ahol kánikula tombol, és ennek ellenére terjed a fertőzés, mint pédául az Öböl-menti országok illetve az USA egyes államai, a legtöbben a zárt térben, légkondicionált épületekbe menekülnek, és ott kapják el a betegséget.

A szakember kiemelte, hogy ahol kontinentális éghajlat, 25 és 32 fok közötti hőmérséklet van, és az emberek sok időt töltenek a szabadban, ott visszaszorult a járvány.

Merkely emékeztetett rá, hogy egy évszázaddal ezelőtt a spanyolnátha-járvány is szünetelt nyáron, majd ősszel tért vissza.

Forrás: hu.euronews.com


Hirdetés

Hozzászólások: