1 perce érkezett a hír !Koronavírus: Az összes európai határ megnyílhat a hónap végére

Hirdetés

Ylva Johansson belügyi biztos az uniós belügyminiszterek videókonferenciája után jelentette ki, hogy legkorábban június végén nyílhat meg az összes uniós ország közti határ.

A horvát belügyminisztérium államtitkára szerint azt mondta a miniszterek virtuális tanácsülését követően, hogy június 15-étől a legtöbb európai határon eltörlik az ellenőrzést, de néhány állam még legalább két hétig fent tart bizonyos korlátozásokat. A járványügyi helyzettől nagyban függ, hogy hogyan alakul a határok kinyitása az elkövetkezendő két hétben.

Hirdetés

Johansson biztos szerint, a legtöbb miniszter támogatta az elképzelést, hogy júliustól helyreálljon a schengeni övezet működése, de voltak akik inkább egy óvatos és körültekintő megközelítés mellett érveltek – írja az Index.

Az Európai Bizottság nem hozhatja meg a végső döntést, a határnyitás az európai kormányokon múlik. A belügyi biztos azonban bízik benne, hogy júliustól helyreállhat az élet a schengeni övezetben és hogy a következő hónapban pedig az Európai Unió külső határait is meglehet nyitni.

Először március közepén egyezett meg arról az európai állam és a kormányfők, hogy lezárják az EU külső határait 30 napra, ezt a szabályozást eddig kétszer hosszabbították meg.


Hirdetés

Hozzászólások: