1 dollárt ér minden lájk: ennyi pénzt utal Bill Gates alapítványa a védőoltások mellett kampányoló UNICEF javára

Hirdetés

Egy lájkért 1 dollárt fizet Bill és Melinda Gates alapítványa – védőoltások mellett kampányol az UNICEF

Évi 1,5 millió gyermek hal meg olyan betegségekben, amelyek legyőzésére már van biztonságos oltóanyag,írja a blikk.hu

Az UNICEF az Immunizációs Világhéten (április 24-30.) indítja el legújabb globális kampányát, hogy felhívja a figyelmet a létfontosságú védőoltások előnyeire. A gyermekjogi szervezet a Bill & Melinda Gates Alapítvánnyal, az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) és a Gavi, the Vaccine Alliance nevű szervezettel együtt április 24-30. között a közösségi média erejét felhasználva népszerűsíti az életmentő és biztonságos védőoltásokat. Idén a Bill & Melinda Gates Alapítvány minden #VaccinesWork hashtaggel ellátott posztra érkezett lájk vagy megosztás után 1 dollárt, összesen 1 millió dollárt adományoz az UNICEF javára, hogy minden gyermek megkaphassa a szükséges életmentő vakcinákat.

Hirdetés

A védőoltásokkal évente akár 3 millió életet is megmenthetünk. A gyermekeket megvédhetjük az olyan súlyosan fertőző vagy halálos betegségektől, mint a kanyaró, a tüdőgyulladás, a kolera és a diftéria. A vakcináknak köszönhetően 2000 és 2017 között csökkent a kanyaró miatti halálozások száma, a járványos gyermekbénulás pedig hamarosan teljesen eltűnhet. Az oltások a betegségekkel szembeni védelem legkifizetődőbb eszközei – a gyermekek immunizálására fordított egyetlen dollárral 44 dollárt takarítunk meg.

Becslések szerint 2017-ben 1 500 000 gyermek halt meg megfelelő vakcinákkal elkerülhető betegségekben. A halálesetek oka gyakran a védőoltások hiánya, de egyes országokban az oltásellenesség vagy bizalmatlanság miatt a családok csak későn vagy egyáltalán nem engedték beoltani gyermeküket. Az online felületeken és közösségi média oldalain terjedő információk világszerte kiemelt tényezői a védőoltásokkal kapcsolatos bizonytalanságnak.

Éppen ezért áll az UNICEF kampányának központjában az egyperces „Veszélyek” című animációs film, ami azt üzeni, hogy a szülők nem védhetik meg a gyermekeiket minden rájuk leselkedő veszedelemtől, de a védőoltásokkal megelőzhetnek néhányat ezek közül.

Hirdetés

Az UNICEF szakértői emellett számos kérdésre választ adnak az immunizációval kapcsolatban. Kiderül, hogyan működnek a hatóanyagok, hogyan tesztelik őket, miért fontos a gyermekek, különösen az újszülöttek számára a védelem, illetve milyen kockázatokkal járhat, ha nem kapják meg időben a szükséges oltóanyagokat,írja a blikk.hu

„Idén azt szeretnénk elérni, hogy a #VaccinesWork hashtag úgy terjedjen, mint egy vírus” – mondta Robin Nandy, az UNICEF immunizációért felelős vezetője. A vakcinák biztonságosak, és életeket mentenek. Ez a kampány kiváló lehetőség arra, hogy megmutassuk a világnak, milyen erő rejlik a közösségi médiában. Pozitív változásra és minél több megbízható információ terjedésére számítunk a védőoltásokkal kapcsolatban.”

A kampány az „Együtt védelmet nyújthatunk: a védőoltások hatásosak” jelmondat keretében szervezett globális, egyhetes ünnepség része, amely tisztelgés a Védőoltások Hősei, a szülők és az egészségügyi dolgozók előtt,írja a blikk.hu

„Ma több gyermek részesül az oltások nyújtotta védelemben a világon, mint valaha” – mondta Violaine Mitchell, a Bill & Melinda Gates Alapítvány oltóanyagok szállításáért felelős interim igazgatója. „Örömünkre szolgál, hogy együttműködhetünk az UNICEF-fel és partnereivel, akik fáradhatatlanul dolgoznak azért, hogy védelmet biztosítsanak az életveszélyes fertőző betegségekkel szemben minden gyermek számára, különös tekintettel azokra, akik a világ legszegényebb országaiban élnek.”

Az UNICEF munkáját itt támogathatja: www.unicef/segitek

Hirdetés

Hozzászólások: